Home » Interviuri » Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

steriu_unpr_2.jpg
Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.

El amintește că, în mod tradițional, UNPR a stat pe partea stângă, alături de PSD, fiind semnat și un protocol în acest sens, dar, dacă scorul va fi suficient de bun, progresiștii ar putea lua în calcul și alte variante de a merge în alegerile parlamentare. Steriu spune că UNPR are pe agenda parlamentară o serie de proiecte, între acestea fiind mărirea pensiilor cooperatorilor și monitorizarea legii dării în plată.

- Ce scor mizați că vor obține candidații UNPR la alegerile locale din iunie?
- Vom avea o medie de peste 7 % din evaluările făcute până acum la nivel național și din sondaje. Asta înseamnă, în primul rând, că vom avea județe cu o performanță peste 10 % și vom avea județe probabil cu rezultate ceva mai modeste, între 5% și 7% . Dar, pe medie, ținta propusă va fi atinsă.

- Credeți că Alianța PSD+UNPR va câștiga Bucureștiul? Care sunt proiectele mari pe care le propuneți bucureștenilor?
- În primul rând, cel mai mare proiect pentru București este această alianță electorală a stângii, între PSD și UNPR, prin care, spunem noi, pentru prima oară Bucureștiul are șansa să aibă un primar general și 6 primari de sectoare din aceleași partide politice, din aceeași familie de partide politice de stânga. Suntem convinși că cei 6 propuși la sectoare vor genera, alături de viitorul primar al Capitalei, Gabriela Firea, o viață mult mai normală pentru bucureșteni, pornind de la fluidizarea traficului, pornind de la ceea ce înseamnă mai mult verde, mai multe parcuri. Și, în final, toate acestea generează și mai multe locuri de muncă în București și sunt lucrurile de fapt cele mai așteptate de către locuitorii Capitalei.

- În cazul unui eventual eșec sau rezultate sub așteptări, cine își va asuma rezultatul și ce măsuri se vor lua la nivelul conducerii formațiunii?
- În primul rând, președinții de organizații care au pornit în pregătirea campaniei în fiecare județ au avut practic toate posibilitățile să-și construiască listele de candidați. Dar, în egală măsură au toată responsabilitatea pentru cei propuși atât ca primari cât și consilieri județeni sau consilieri locali. Fără îndoială, suportul echipei de la centru a fost oferit ori de câte ori a fost solicitat și, chiar mai mult, am avut foarte vizite în teritoriu pentru a coordona și a veghea buna așezare a campaniei. Noi spunem că majoritatea organizațiilor au înțeles cum se muncește în campanie și ne așteptăm în egală măsură și la rezultate bune. Dar, evident, acolo unde țintele propuse nu au fost atinse vom face analize și vom vedea unde și cine este vinovat.

- Ar fi contat pentru UNPR organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin?
- Am făcut foarte multe măsurători și am văzut că, într-adevăr, în foarte multe localități, alegerea din două tururi poate avantaja partidele mici. Cu toate acestea, am avut o loialitate față de partenerul nostru din Alianța de Centru Stânga, PSD-ul, care a solicitat print-un protocol, în luna ianuarie, să mergem pe un format de acest gen prin care alegerile să se desfășoare într-un singur tur. În ambele variante, cu o muncă intensă și cu o poziționare a unui candidat serios, recunoscut de comunitate, șansele sunt de fapt egale. Avem la ora actuală un număr de cel puțin 7 — 8 candidați, primari de mari orașe, de municipii reședință de județ cu șanse reale să câștige. La ora actuală o mare parte a țării a fost practic resetată — multe localități nu mai au primari după investigațiile unor fapte de corupție. Notorietatea unui primar în funcție dispare atâta vreme cât ai un primar interimar de câteva luni numit doar, care se bate cu niște candidați curați, care de foarte multe ori vin cu o integritate dincolo de orice dubiu.

- Intenționați să susțineți pe viitor o modificare a legii electorale?
- Da, pentru că legea este proastă. Am urmărit cât de mult au muncit colegii să-și realizeze dosarele de candidați, cât de multe complicații au fost necesare, ce birocrație și mai ales ce volum uriaș de hârtie este necesar, în secolul XXI, în care orice lucru se poate rezolva pe internet, pe calculator. Este păcat că nu am putut face o inițiativă legislativă prin care toate aceste doare să se depună și online. Suntem în situația de a face plăți online între instituții de stat, private, de miliarde de euro, și nu ne putem gândi la o aplicație prin care să avem online înscrierea candidaților? Asta este o primă opțiune, iar a doua operațiune se referă la complicațiile financiare pe care le-a dat legea privind finanțarea campaniei electorale. S-a reușit o performanță nedorită: birocratizarea campaniei electorale. Centralizarea excesivă prin mandatarii centrali către Autoritatea Electorală Permanentă duce la complicații care provoacă blocaje reale. Prea multă birocrație fără cap strică întotdeauna.

- Veți face alianțe, după alegeri, în vederea asigurării unei majorități în consilii? Dacă da, cu cine?
- În fiecare județ unde avem consilieri județeni vom căuta să ne optimizăm rezultatul după alegeri. Chiar în aceste săptămâni analizăm variata optimă de alianțe, astfel încât în toamnă partidul să se prezinte în alegerile parlamentare în cel mai bun context posibil. Acest lucru înseamnă fie sprijiniți de un alt partid sau, dacă rezultatul de pe 5 iunie este foarte bun nu este exclus mergem de sine stătător și atunci avem un alt tip de alianțe strategice pe care ni le propunem. Ziua votului ne va arăta variata cea mai bună pentru a porni în optimizarea acestor rezultate și vom avea mai mult ca sigur reacția foarte rapid, imediat după 5 iunie, astfel încât să nu se blocheze formarea de majoritate la nivelul județelor.

- Când vorbiți de un alt partid, vă gândiți la un partid anume? În același timp, excludeți pe cineva din viitoarele alianțe?
- Nu excludem pe nimeni. Istoric, UNPR a stat pe partea stângă, alături de PSD. Avem chiar și un protocol semnat în acest sens. Dar, repet, dacă scorul va fi suficient de bun ne vom gândi și la alte variante de a merge în alegeri.

- Cum vi se pare că a decurs campania electorală, până în acest moment?
- Foarte discret. Acesta este caracterizarea, cu foarte mici excepții. Am și fost la câteva excepții de acest gen, la momente de door to door — de a merge din ușă în ușă cu candidatul pentru a-l prezenta electoratului. Este poate cea mai liniștită campanie de alegeri locale din ultimii 16 ani. O mare parte din vină o reprezintă și noua legislație, dar nici nu suntem foarte încurajați de lipsa aceasta de oportunități de a-ți promova candidații.

- Pe ce ați mizat în această campanie electorală: rețelele de socializare, activități de tip door to door sau aparițiile tv?
- Toate cele trei sunt îmbinate. Toate ne-au avantajat, pentru că avem candidați cu un profil tânăr, majoritatea, avem foarte multe femei care candidează, mai ales pentru primării de mari orașe. Și m-am bucurat să văd cât de mult a crescut online-ul în ultima perioadă și cât de important este în a defini șansele unui candidat. Fără îndoială, totuși, 70 — 75 % din șansa unui candidat de a fi cunoscut rămâne acela de a merge din ușă în ușă.

- Ce proiecte aveți în vedere pentru perioada imediat următoare?
- Pe lângă proiectele candidaților, pe care aceștia le propun la nivelul comunităților locale, UNPR are în prezent câteva proiecte în Parlament foarte interesante, susținute, și în pregătire altele. Dintre cele în curs de dezbatere cred că cel mai important este cel care vizează mărirea pensiilor cooperatorilor. Este vorba de o mărire normală, după 2009, de la 350 la 500 de lei, pentru toți cei care au lucrat în fostele CAP-uri. Sunt oameni care au avut 30 — 40 de ani de muncă și, din nefericire, la vremea respectivă nu s-au putut cumula într-un sistem de pensii normale. Acești oameni, pentru prima oară au avut, în 2009, pensie. La vremea respectivă, tot UNPR, prin Marian Sârbu, a introdus acest tip de pensie. Astăzi vrem să o indexăm, să o majorăm, pentru că nu considerăm că suma reprezintă o sumă decentă. De asemenea, în domeniul agriculturii, urmărim cu atenție ce se întâmplă, suntem îngrijorați în mod real de vânzarea unui număr foarte mare de hectare de teren către străini. Și dorim să facem o comisie de anchetă, un inventar al acestor terenuri, pentru a vedea câte terenuri mai sunt ale românilor și câte ale străinilor. Mai avem și proiecte de alt gen, chiar de încurajare a politicilor de mediu. Și îmi place să menționez faptul că lucrez la un proiect prin care cei care merg cu bicicleta să fie încurajați în a folosi acest mijloc de transport, prin introducerea unui sistem de cupoane pentru achiziția unor biciclete, împreună cu angajatorii, cei care pot duce clar la un sistem de acest gen de achiziție, sistem întâlnit de altfel foarte des în statele vestice — în Marea Britanie există o astfel de posibilitate, de a sprijini angajatorul să ofere salariaților o achiziție a primei biciclete. De asemenea, mai sunt în formă destul de avansată proiecte pe partea socială — proiectul tichetelor pentru ajutorul social din mediul rural. Este vorba de o asociere a acestor tichete doar cu cumpărarea de alimente. Așa cum se știe, sunt foarte multe tichete astăzi care au dus la achiziția băuturilor alcoolice din magazine și încercăm să stopăm acest lucru. Cu siguranță avem mult mai multe proiecte, inclusiv faptul anunțat că monitorizăm aplicarea legii dării în plată. Și vom dori să invităm foarte curând băncile și Banca Națională a României la Comisia de buget-finanțe, în Parlamentul României, pentru a vedea în ce fel se respectă în clipa de față, fără să se aplice sancțiuni asupra creditorilor, în ce măsură această lege a impus o rigoare și o disciplină în aplicarea ei. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top stiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.