Home » Interviuri » “Ce își doresc liberalii? Dărâmarea Guvernului Ponta și mutarea atuurilor din nou în mâna lui Traian Băsescu?”

“Ce își doresc liberalii? Dărâmarea Guvernului Ponta și mutarea atuurilor din nou în mâna lui Traian Băsescu?”

constantin_daniel1.jpg
Președintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, vorbește, într-un interviu acordat Agerpres, atât despre campania electorală, candidații alianței PSD-UNPR-PC și despre importanța alegerilor pentru Parlamentul European din 25 mai, cât și despre șansele moțiunii de cenzură inițiate de către liberali și posibilitatea refacerii USL.- Alianța PSD-UNPR-PC conduce în clasamentul intențiilor de vot la alegerile europarlamentare, așa cum arată sondajele realizate în ultima perioadă. Dvs. ce scor electoral doriți să obțineți pe 25 mai?
- Sigur că noi ne dorim să obținem cât mai mult. Am observat și noi o tendință bună, în ultimele săptămâni, nu numai în sondajele pe care noi le facem, dar și în cele pe care adversarii politici le-au dat publicității în ultimele zile. Cred că este cam singura formațiune politică, fie că e vorba de o alianță de partide, care a crescut în această perioadă pentru că eu cred că s-a făcut campanie, așa cum au și văzut cetățenii. Am reușit să ajungem în majoritatea județelor din țară. Încă nu s-a încheiat campania și sper să ajungem chiar în toate. Oricum, se face campanie pentru că este un moment important și un moment bun pentru noi.
Îmi amintesc, în 2012, toată lumea spunea: 'Faceți campanie pentru că e foarte ușor, nu sunteți la guvernare'. Eu cred că avem un avantaj mult mai mare acum pentru că avem ce să spunem. În 2012 am promis anumite lucruri, iar acum mergem în fața cetățenilor și, ăsta a fost sfatul meu către toți cei care sunt în campanie, fie că sunt europarlamentari sau deputați care merg astăzi și cer votul românilor, să meargă și să spună ce a făcut această guvernare. Sigur că nu mai putem să spunem de realizările USL, dar vorbim de realizările Guvernului. Una peste alta, sunt cam aceleași lucruri pe care ni le-am propus și în USL și pe care le ducem mai departe în acest format (alianța PSD-UNPR-PC - n.r.).
Eu cred, ca și concluzie, că vom obține un scor bun, dacă nu foarte bun. Evident este cea mai bine clasată formațiune, alianță politică. Acest scor trebuie obținut pe baza a ceea ce spunem că am făcut în această perioadă. Pentru mine și pentru tot Guvernul cred că este un test pe care îl dăm în fața electoratului în ceea ce privește modul în care am guvernat în această perioadă.

- Cum ați reușit să le explicați românilor miza alegerilor europarlamentare?
- E o întrebare foarte bună pentru că, poate, și percepția publică a fost că s-a vorbit mai mult de ce se întâmplă la nivel național și cred că a fost destul de dificil să explicăm importanța acestor alegeri în context european. Avem multe de spus și toată lumea se concentrează pe mesajele interne pentru că, în România, eu cred că s-au întâmplat lucruri bune. Vedeam chiar astăzi un rezultat dat publicității - România a avut cea mai mare creștere economică pe primul trimestru dintre toate statele membre ale Uniunii Europene.
Deci din 28 de state membre România a avut cea mai mare creștere economică și cred că nu este un rezultat întâmplător, ci un rezultat al unor politici pe care le-am implementat deja de doi ani. În luna mai am împlinit doi ani de când guvernăm într-o formulă sau alta. Sigur că acestea sunt temele actuale, temele care preocupă și cetățenii fiindcă ne interesează dacă avem locuri de muncă, dacă avem creștere economică, dacă putem să creștem salariile sau pensiile și s-a reușit, cred eu, și s-au făcut și aici câțiva pași. După mulți ani, am reușit să indexăm pensiile. Nu mai vorbesc de repararea nedreptăților făcute de Guvernele anterioare, atunci când s-au redus salariile și pensiile.
În acest context intern, cred că este important de explicat de ce o politică și economică și socială trebuie dusă și la nivel european. România trebuie să își schimbe, și la nivel european, statutul pe care l-a avut până acum. Eram un stat care nu avea o forță foarte mare de negociere, nu aveam rezultate foarte bune care să ne ofere acea platformă de a negocia mai puternic.
Astăzi România sigur că poate să întrebe în UE, de exemplu, de ce România respectă toate criteriile privitoare la deficit și alte state nu respectă aceste criterii, de ce România este privită ca o țară de mâna a doua când România are creșterea cea mai mare din punct de vedere economic, de ce se vorbește de românii care ar putea invada, să spunem, piața de muncă din Marea Britanie, când în România rata șomajului este cea mai mică? Sunt tot felul de lucruri care cred că atunci când ai o politică internă corectă pot fi transpuse și la nivel european.
Miza alegerilor europarlamentare cred că este mult mai mare decât realizăm ca și cetățeni în momentul de față. Am avut și experiențele din 2012, nu aș vrea să insist foarte tare pe acestea, dar și atunci, dacă lucrurile erau explicate mult mai bine și nu era denigrată țara așa cum a fost, din păcate, în toată această perioadă de către colegi din PDL sau din alte formațiuni politice, cred că altfel stăteau lucrurile în România.

- Care ar fi principalele atuuri ale candidaților alianței electorale PSD-UNPR-PC?
- Vă dau doar câteva dintre ele. Eu vorbesc acum, în primul rând, ca ministru al Agriculturii. În primii 15 candidați sunt patru care au lucrat, lucrează sau vor lucra pentru agricultură. Daciana Sârbu, știți bine eforturile pe care le-a făcut pentru promovarea produselor bio și tradiționale.
Viorica Dăncilă, membru al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, care a fost de fiecare dată un sprijin pentru promovarea intereselor României cu privire la recenta modificare a politicilor agricole comune. Sorin Moisa, coleg de cabinet în Comisia Europeană cu domnul comisar Dacian Cioloș, cu o expertiză extraordinară în domeniu. Laurențiu Rebega, un tânăr practician în ceea ce înseamnă agricultura. Eu, ca ministru al Agriculturii, am toate motivele să fiu bucuros că vom avea patru eurodeputați care vor duce mai departe politica pe care noi o practicăm și interesele fermierilor la nivel european.
În primii 20 de candidați sunt 11 persoane tinere, până în 45 de ani. Sunt foarte multe argumente pentru care eu cred puternic în această listă. Nu mai vorbim despre experiența multora dintre ei atât în administrația centrală, în administrația locală, dar și în administrația de la Bruxelles, în Parlamentul European. Avem exemple concrete - Corina Crețu, cu o experiență bogată, Dan Nica, Cătălin Ivan - și tânăr, și expert. Dar dincolo de toate aceste argumente, cred că cel mai important argument este că sunt români adevărați, care niciodată, indiferent ce se întâmplă în România, nu ar vorbi țara de rău la Bruxelles.

- Ce prezență vă așteptați să fie, în duminica votului, la urne, având în vedere faptul că, la precedentele alegeri pentru Parlamentul European, prezența românilor la vot a fost sub media europeană?
- Noi facem tot posibilul și acesta a fost mai mult scopul deplasărilor noastre în teritoriu - să încercăm să convingem cetățenii că viitorul lor depinde de prezența la vot, că suntem cetățeni ai UE și vrem să avem drepturi egale, dar dacă vrem toate acestea, trebuie să mergem la vot. Trebuie să mergem și să spunem că nu suntem cetățeni de mâna a doua, ci că suntem egali cu toții, că avem drepturi egale în UE, că libertatea de mișcare este aceeași pentru toți și nu trebuie să fim tratați diferit. Dacă vrem ca toate aceste lucruri să se întâmple, trebuie să mergem la vot pe 25 mai.

- Cum v-a afectat, în campanie, faptul că nu ați mai putut folosi sloganul “USL trăiește” în mai multe județe din țară?
- Nu cred că ne-a afectat foarte tare, dar sigur că avem o mare amărăciune cu privire la atitudinea colegilor liberali, care au vrut cu toate forțele pe care le au să distrugă această sintagmă pe care noi am folosit-o. Este evident pentru noi că au avut în plan mai demult ca Uniunea Social Liberală să fie destrămată. Nu am înțeles această atitudine mai ales că era speranța românilor și era garanția că luptăm până la capăt, cum spuneam, că vom face dreptate până la capăt în ceea ce privește regimul, așa cum l-am numit noi, Băsescu, care se instalase în România.
Probabil că odată ce au ieșit din USL, odată ce au bătut palma oarecum cu Traian Băsescu, cu Elena Udrea, cu Vasile Blaga, cu toți ceilalți sau cu o parte dintre ei, au vrut să arate că într-adevăr nu mai există o forță care să lupte cu Traian Băsescu. Acea forță există și noi am vrut să dăm un mesaj mai mult prin sloganul “USL trăiește”, și anume că tot ce ne-am propus prin USL ducem, în această formulă (PSD-UNPR-PC - n.r.), până la capăt. Toate lucrurile pe care am promis că le îndreptăm în formațiunea USL le ducem la capăt prin guvernare și prin noua alianță electorală PSD-UNPR-PC. Acesta era sensul demersului “USL trăiește”, adică această alianță duce la capăt programul de guvernare.

- Liberalii au depus, în această săptămână, moțiunea de cenzură, intitulată "Opriți Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupției, demagogiei și minciunii". Cum vedeți acest demers al PNL și ce șanse de reușită îi dați?
- Demagogie, exact cum au spus și dânșii (liberalii - n.r.), pentru că este un demers în care nu cred nici domniile lor. Este un demers pe care l-au făcut în lipsa altor argumente pe care să le folosească în campania electorală. Este doar un instrument de a avea ceva de spus în această campanie. Nu au putut să meargă în fața cetățenilor. Nu am văzut mitinguri mari ale colegilor liberali, să meargă în teritoriu și să explice anumite lucruri pentru că nu aveau ce să explice.
Cum să explice cetățenilor că au distrus o forță, USL, care se lupta cu Traian Băsescu? Nu aveau cum să explice și, probabil, că nu erau iertați de către cetățeni dacă mergeau să explice aceste lucruri. Deci acea moțiune nu are nicio șansă. A fost folosită ca și argument.
Dar merg mai departe și mă întreb: “Ce își doresc colegii liberali?”. Își doresc dărâmarea Guvernului Victor Ponta și mutarea atuurilor din nou în mâna lui Traian Băsescu? De fapt, cred că acesta este lucrul pe care l-au urmărit încă de atunci când au pus la cale ieșirea din USL - să mute din nou centrul de putere de la noi către Traian Băsescu. S-a explicat în ultima vreme foarte mult și lucrurile sunt din ce în ce mai clare. Sunt, în politica românească, două tabere: tabăra lui Traian Băsescu și tabăra împotriva lui Traian Băsescu. Liberalii au plecat din această a doua tabără și s-au poziționat în tabăra pro-Traian Băsescu și atunci sigur că încadrăm demersul PNL în acest registru.

- Dacă această moțiune de cenzură va fi totuși dezbătută în Parlament până în data alegerilor europarlamentare, vor fi prezenți la ședință parlamentarii alianței?
- Din câte am înțeles, nu va fi dezbătută. Nu știu exact, dar, cu siguranță, nu avem niciun argument nici să lipsim, nici să nu lipsim. Este pur un demers politicianist și nimic mai mult. Vom decide la momentul respectiv, dar eu cred că, în primul rând, liberalii trebuie să își mobilizeze numărul de parlamentari necesar ca o moțiune să treacă. Liberali, cu PMP, cu PDL și așa mai departe.

- Pentru că ne referim la liberali, PNL Sector 3 susține că i s-au alăturat 200 de membri noi, foști membri ai PC, împreună cu fostul prim-vicepreședinte PC Sector 3 Dan Marinescu. Cum comentați acest fapt? Este un caz izolat sau PC riscă să piardă membri și din alte organizații ale partidului?
- Este un semn că Partidul Conservator a început să crească în ultimul timp, că sunt mai mulți membri și atunci sigur că sunt tentate alte partide să mai rupă din numărul de membri, dar și din aripile PC. Nu cunosc personajul pe care dvs. l-ați amintit, nu l-am cunoscut niciodată. Din câte am înțeles de la colegii de la sectorul 3, a venit acum un an de zile de la o altă formațiune politică, viza un post de parlamentar pe care colegii mei nu au putut să i-l ofere și atunci a așteptat un moment favorabil să creeze un mic context politic în campania electorală și să meargă la colegii liberali. Le urez succes, nu este niciun fel de pierdere pentru PC.
Eu cred că o pierdere adevărată poate fi catalogată pierderea domnului Silaghi, candidat, fost ministru al PNL, care a decis să se alăture alianței electorale PSD-UNPR-PC. Eu vreau să mulțumesc pe această cale nu numai dânsului, ci și întregii organizații PNL de la Satu Mare, care este alături de ceea ce noi am susținut în permanență: că USL se poate reface. Așteptăm cu toții data de 25 mai, atunci când probabil PNL va fi la o răscruce și vor trebui să decidă foarte clar dacă vor să continue proiectele pe care le-am început împreună și pe care acum văd că le atacă chiar dacă, la un moment dat, au fost de acord cu ele; sau vor decide în continuare să meargă și să se fragmenteze, probabil, în perioada imediat următoare.

- Mai este așadar posibilă, în acest context, refacerea USL după alegerile europarlamentare? Cu sau fără Crin Antonescu?
- Este posibilă. Eu am mai spus-o, Crin Antonescu pentru a rămâne președintele PNL are doar o singură șansă, aceea de a reveni în USL și nu cred că ne opunem unui astfel de demers, dacă ar întreprinde un astfel de demers. Noi am spus că obiectivul important este de a avea o formațiune care să se bată până la capăt cu un regim. Așa cum îl cunosc însă pe domnul Antonescu, cu orgoliul domniei sale și cu ambiția personală de a ajunge președintele României, probabil că nu va reveni în USL.
E însă posibil orice. Eu niciodată nu am vorbit de rău un fost coleg. Domnia sa, a doua zi, chiar și înainte să plece din USL, a jucat la două capete. Nu îi doresc răul domnului Antonescu, dar, așa cum arată sondajele astăzi, e greu de crezut că PNL va obține 20 de procente la alegeri. Majoritatea oamenilor din această țară, care a susținut USL, cei 7,4 milioane de români care au votat pentru demiterea președintelui și care susțineau un demers al USL, cred că astăzi nu mai pot fi votanții lui Crin Antonescu. Acesta, dintr-o dată, a devenit partener cu Traian Băsescu.

- Este premierul Victor Ponta cel mai potrivit candidat al alianței la alegerile prezidențiale?
- Eu cred că da, este cel mai potrivit candidat pentru nevoile pe care le are România în perioada următoare, nevoi de stabilitate, de concentrare pe reunirea, să spunem așa, a societății. Cred că avem nevoie de un președinte care să pună toți oamenii la un loc, nu să dezbine. Am avut suficientă dezbinare în zece ani și, fie că vorbim de societate, fie că vorbim de viața politică, cred că avem nevoie de cineva care să adune forțele în jurul domniei sale și să genereze creștere pentru cetățeni. Am avut prea mulți ani în care, din păcate, au fost foarte multe certuri, foarte multe condamnări televizate, ca să spunem așa. Avem nevoie de o perioadă în care să construim sau să reconstruim România și din punct de vedere economic, dar și din punct de vedere social.

- De ce anume depinde anunțul oficial al candidaturii acestuia?
- De domnia sa. Eu cred că așteaptă și rezultatul alegerilor din 25 mai ca să vadă exact care este scorul pe care îl vom avea, să vadă care este dorința mai degrabă a organizațiilor de a-l susține pe dânsul ca și candidat și după aceea va decide. Toate lucrurile converg în această direcție și eu sper că ia această decizie, dar depinde numai de domnia sa. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top stiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.