Home » Carte » "Ipostaze ale ideologiei în teoria politică"

"Ipostaze ale ideologiei în teoria politică"

ipostaze_ale_ideologiei.jpg
Politologul Daniel Şandru, unul dintre cei mai tineri profesori universitari din ţară, şi-a lansat cea mai recentă apariţie editorială, intitulată "Ipostaze ale ideologiei în teoria politică", volum tipărit la Editura Polirom din Iaşi şi care aduce în discuţie subiecte privind mitul politic în context ideologic, totalitarismul ca ideologie anti-politică, populismul ca ideologie antiprocedurală.

"Este un proiect îndrăzneţ, curajos şi nonconformist. Autorul încearcă să reactulizeze ideologia, să o readucă în atenţia publicului pentru că, după cum însuşi autorul afirmă, ideologia a fost marginalizată. Ideologia este un construct social, simbolic, religios fascinant şi înspăimântător. Am citit multe cărţi cu subiecte conexe, dar de puţine ori mi-a fost dat şi sensul abordării. Daniel Şandru spune direct ce sens dă ideologiei. Aceste idei şi aceste provocări care se regăsesc în noua cartea a lui Daniel cred că sunt fecunde spiritual pentru noi toţi, indiferent de ce specializare avem", a spus prof.univ.dr. Nicu Gavriluţă, decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", din Iaşi.

La rândul său, prof.univ.dr. Sorin Bocancea a declarat că ultima carte semnată de Daniel Şandru este o culegere de studii la naşterea cărora a asistat şi el. "Acest demers continuă practic o mai veche carte de a sa, respectiv 'Reinventarea ideologiei', în care Daniel alege să continue lupta cu sensul ideologiei marxiste şi propune o direcţie de exploatare epistemologică a ideologiei care, până în prezent, în România nu a fost exploatată", spune Sorin Bocancea.

La evenimentul de lansare a cărţii a participat şi Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, care a remarcat şcoala de politologie de la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi. "Mulţumesc pentru invitaţia la un eveniment atât de important pentru comunitatea dumneavoastră academică cât şi pentru autor şi mă bucur să văd că acest amfiteatru în care are loc lansarea a creat o agendă covârşitoare pentru oraşul nostru. Eu resimt acest lucru foarte pregnant ca simplu cetăţean. Este această generaţie de profesori universitari, scriitori, politologi, care l-au avut ca înainte mergător pe domnul Tompea, iar noi am putut beneficia de analizele şi scrierile lor", a spus Adomniţei.

Autorul cărţii, Daniel Şandru, a mărturisit celor prezenţi în Amfiteatrul 'Petre Andrei' de unde a pornit ideea acestei cărţi: "Cineva mi-a spus la un moment dat: 'Domnule, tu ai o obsesie legată de tema ideologiei. Dacă ar fi să scrii şi o carte culinară, şi aici ai pomeni de ideologie'. Obsesia mea pleacă, de fapt, de la o întrebare: dacă ideologia poate să însemne ceva mai mult decât 'ideea rea'. Încercând să răspund acestei întrebări, mi-am propus să extrag ideologia, dar şi mitul ori utopia, din vitrina de concepte marginale ale teoriei politice şi să confer sensul unor instrumente metodologice". AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.