Home » Editoriale

Editoriale

CAUTA ÎN Editoriale

Cuvânt cheie

Zona de interes

Judecătorii Curţii Constituţionale au fost, totuşi, nişte ticăloşi

26/05/2016 09:08, Liviu Avram, Adevărul

Ezit de trei zile dacă să scriu sau nu acest text. În primul rând, pentru că nu-mi place să mă victimizez. În al doilea rând, pentru că motivările Curţii Constituţionale date în cele două dosare privind alegerile într-un singur tur încă nu au fost publicate şi nu-mi place să aduc acuzaţii fără să mă fi documentat înainte. Dar ce am descoperit acum trei zile nu are legătură nici cu mine, nici cu respectivele motivări.

Și dacă Guvernul Cioloș e cel mai bun posibil?

23/05/2016 09:17, Cristian Câmpeanu, România Liberă

Un ministru se reprezintă pe sine, nu partidul care l-a trimis în guvern. Sursa sa de legitimitate este încrederea acordată de premier și propria competență administrativă, nu forța politică a partidului sau coaliției care a votat guvernul, pentru că altfel ar însemna ca loialitatea sa să fie împărțită între un grup de interese – partidul – și Executiv.

Tăriceanu, ținta mereu ratată

20/05/2016 07:38, Dan Constantin, Jurnalul Național

De câteva decenii, Călin Popescu Tăriceanu se află neîntrerupt în atenția publică. Și-a asigurat notorietatea în primul rând prin fermitatea opiniilor, dublate de decizii în consecința ideilor exprimate. A apărut în prim plan alături de liderii opoziției - Coposu, Câmpeanu, Cunescu - la negocierile tăioase cu Ion Iliescu din ianuarie 1990, în prima confruntare politică televizată din Palatul Victoria.

Klaus Iohannis, purtătorul de cuvânt al SRI

20/05/2016 07:26, Florin Negruțiu, Republica.ro

„Nu am avut impresia că SRI încearcă să acopere nereguli. Și în acest caz și-a făcut datoria. Persoanele care au primit informări nu le-au citit cu atenție, iar unele autorități nu și-au făcut treaba așa cum trebuie”, ne-a transmis dl. președinte Klaus Iohannis, azi, la ora 16, într-un breaking news nespecific domniei sale. N-am înțeles care era urgența domnului președinte de a chemat presa așa, pe nepusă masă, la Cotroceni. Domnia sa urmărește de obicei lucrurile cu atenție și îngrijorare.

Deși cruciale pentru clasa politică, alegerile de la 5 iunie 2016 nu stîrnesc nici un interes în electorat

17/05/2016 09:45, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Dacă n-ar fi Radio România Actualităţi, care difuzează zilnic Buletine electorale şi emisiuni în care fel de fel de candidaţi promit marea cu sarea, aş jura că România nu va avea, peste trei săptămîni, alegeri locale. Publicitate electorală stradală nu există. Partidele, nici măcar cele mari, nu se implică în campanie, alături de candidați. În cazul PSD se explică. E o tactică deșteaptă, prin care candidați precum Gabriela Firea sunt ocoliți de posibila identificare cu PSD. Se explică și în cazul PNL. Singura preocupare a Partidului zis și Al Meu rămîne la ora actuală gestionarea celui mai important eveniment din viața formațiunii: Șefa a născut!

Arta compromisului la Cioloș

12/05/2016 09:34, Andreea Pora, Revista 22

Îngrămădit într-o corăbioară de hârtie, cu vâslele rupte și catargul prăbușit, Gu­ver­nul Cioloș se îndreaptă vertiginos spre Cas­cada Niagara. De pe mal, partidele, trom­pe­tele media și mafioții de toate soiurile și culorile apla­udă frenetic. Gata și cu ăștia, am reușit! Teh­no­crația e compromisă, vine iar rândul nostru! În cele șase luni rămase până la fi­nele mandatului, singurele lucruri pe care le poate fa­ce premierul sunt să îm­pie­dice, în măsura posibilului, o restaurație în justiție, să gestioneze bombele de pe scena publică - ultima la rând, cea „bacteriologică“, cum o numea un mare cotidian german - și să asigure corectitudinea celor două rânduri de alegeri.

Un preşedinte pentru liniştea noastră

12/05/2016 09:32, Maria Coman, Jurnalul Naţional

Săptămâna trecută, preşedintele nostru a chemat toată presa la Cotroceni, seara, la ora 19.00. Toată lumea se aştepta să anunţe ceva. A anunţat că a doua zi începe campania electorală. Şi atât. O declaraţie de trei minute. Nu a avut nimic de spus în ziua aceea despre scandalul diluanţilor sau despre gravele probleme din sistemul sanitar. Abia a doua zi a postat pe Facebook două rânduri despre asta. Nu i s-a părut la fel de important subiectul ca începutul campaniei electorale. Mult mai prompt a fost însă preşedintele nostru în a-i felicita pe sportivii care au obţinut diverse victorii în weekend- ul care a trecut.

PNL va plăti înţelegerile cu PSD. Se poate construi o alternativă liberală, de dreapta?

12/05/2016 09:30, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Marele şi noul partid liberal, rezultat din fuziunea vechiului PNL cu democraţii lui Vasile Blaga, se îndreaptă spre o catastrofă. PSD n-ar fi avut nici o şansă în Bucureşti dacă liberalii şi preşedintele Iohannis n-ar fi acceptat, în vara lui 2015, ca alegerile pentru primari să se desfăşoare într-un singur tur. Dar, pe acest tip de alegeri, PSD va ocupa nu doar Bucureştiul, ci majoritatea marilor oraşe, care, tradiţional, erau ale aşa zisei „drepte”. Liberalii vor păstra câteva municipii din Ardeal.

Două bizarerii la Curtea Constituţională

11/05/2016 20:49, Liviu Avram, Adevărul

Curtea Constituţională a refuzat, pentru a doua oară într-o săptămână, să judece pe fond dacă alegerea primarilor într-un singur tur este constituţională sau nu. Dacă primul refuz a avut justificare, al doilea ridică serioase semne de întrebare. Aşa cum se ştie, am deschis două procese paralele pentru a putea aduce în faţa Curţii Constituţionale problema modului de alegere a primarilor. În ambele, am atacat două articole din legea electorală: cel care impunea un anumit număr de semnături la depunerea candidaturii şi cel care stabilea că este ales primar candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi (majoritatea relativă).


Cu sasu-n jos

11/05/2016 14:45, Doru Buşcu, Caţavencii

Klaus Iohannis a devenit selectiv. Ca președinte, i-a interzis la Cotroceni pe politicienii cu probleme penale, dar, ca beneficiar al unei chirii necuvenite de peste 600.000 de euro, pe sine s-a acceptat. Anticorupția a fost lăsată să umble fără botniță printre invitați, ca să-i poată mirosi în voie și să poată fi hrănită cu nume proaspete doar de noul stăpîn.
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.