Home » Editoriale

Editoriale

CAUTA ÎN Editoriale

Cuvânt cheie

Zona de interes

Realitatea necoafata din spatele victoriilor fara invingatori

07/06/2016 13:56, Andreea Pora, Revista 22

PSD este învingătorul din alegerile locale, dar impresia că și-a zdrobit adversarii es­te dată de câștigarea pe toată linia a Bu­cu­reștiului. E pentru prima oară în 26 de ani când reușește o astfel de performanță, fără tertipuri cu independenți vopsiți gen Oprescu. La fel, senzația de dezastru la PNL este dată tot de București. Situația es­te însă mult mai nuanțată la nivelul țării, iar la o analiză atentă vedem că raportul dintre cele două principale forțe politice, PSD și PNL, nu este chiar atât de deze­chi­librat, nici la votul politic, unde diferența este de 5,3%, nici în ce privește orașele re­ședință de judeţ.

De ce a pierdut PNL şi ce şanse are Nicuşor Dan la toamnă

07/06/2016 12:38, Ion M. Ioniţă, Adevărul

Principalul motiv pentru care PNL a fost înfrânt categoric în Bucureşti stă în incapacitatea conducerii acestui partid de a se adapta la momentul politic şi social pe care electoratul de dreapta îl traversează. Liberalii au refuzat să vadă, au refuzat să audă, au refuzat să ia contact cu realitatea. Pentru PSD a fost mult mai simplu. Electoratul social-democrat nu vrea reforme în partid, nu doreşte schimbarea modului de a face politică, este foarte mulţumit dacă aleşii pun panseluţe şi nu dă doi bani pe mesajul anticorupţie. De aceea, PSD nu are ce schimba pentru că şi-ar pierde votanţii.

Conflictul Ponta - Iohannis, spectacolul verii

03/06/2016 10:03, Dan Constantin, Jurnalul Naţional

Politica fleoșcăită din România dă senzația că mai pâlpâie prin zvâcnirile câtorva actori care au prilejul să ocupe scena liberă. Este deja lansat spectacolul verii care are cap de afiș un cuplu care atrage: Ponta-Tăriceanu. În distribuție mai apar cu roluri mai mari sau mai mici Dragnea, Gorghiu, Băsescu, Udrea. În funcție de numărul biletelor vândute, a locului de programare a spectacolului din turneul de vară vor fi angajați figuranți, orchestră, montate scene adecvate.

Marele Partid Național Liberal a ajuns să se milogească după voturi la Nicușor Dan!

02/06/2016 10:47, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Marele Partid Naţional Liberal, sprijinit categoric de Noua Securitate, binecuvîntat de ambasadorul american, masat zilnic cu adjective de Divizia de Presă a Binomului, s-a milogit la Nicuşor Dan să-i dea niște voturi ca s-o poată bate pe Gabriela Firea. Nicuşor Dan e un candidat independent care a înfiinţat peste noapte un partid, USB, ca să poată candida la Primăria Capitalei. N-are structuri, n-are averi, n-are Presa de partea lui. E doar el singur. Chiar şi dacă PNL n-ar fi fost Marele Partid Naţional Liberal, în disputa pentru electoratul de Dreapta, normal ar fi fost ca Nicuşor Dan să meargă în genunchi la PNL ca să obţină un loc de consilier pe lista PNL.

Capcana în care a căzut Nicușor Dan

01/06/2016 08:34, Florin Negruțiu, Republica.ro

Provocarea dlui Cătălin Predoiu adresată domnilor Nicușor Dan și Daniel Barbu privind susținerea unui candidat unic „al dreptei” împotriva „stângii” reprezentate de Gabriela Vrânceanu Firea este singura idee semnificativă a unei campanii electorale pentru București ca și inexistente. Pentru că este singura idee și cum soluții pentru Capitală pe care să le dezbatem nu au fost formulate, lucrăm cu materialul clientului: ce a vrut să facă și ce a obținut dl. Predoiu?

Antipesedismul de mucava asigură victoria lui Firea

31/05/2016 09:19, Andreea Pora, Revista 22

Sondajele, indiferent de coloratura po­li­tică, o creditează pe Gabriela Firea cu 35-37% şanse să fie următorul primar general al Capitalei. Strict aritmetic, ceilalți can­didați non-PSD – Cătălin Predoiu, Nicuşor Dan și Robert Turcescu - adună împreună peste 40% și se bat pentru un spec­ta­culos și inutil loc doi. Teo­retic, dacă toți aceș­tia și-ar da mâna și ar re­nunța în favoarea celui mai bine pla­sat dintre ei, Firea ar pu­tea fi înfrântă. Doar că arit­me­tica nu func­țio­nează elec­to­ral.

Liniştea iluminată a Preşedintelui navetist

30/05/2016 07:38, Lelia Munteanu, Gândul

Penultimul punct din ordinea de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării suna rău, dar promiţător: ”Situaţia actuală a sistemului de sănătate publică. Infecţiile intraspitaliceşti ca vulnerabilitate a sectorului medical cu impact asupra securităţii naţionale”. Recunosc şi regret, mă aşteptam ca preşedintele României să ne încredinţeze că niciodată nu vor mai fi secretizate informaţii de interes public. Nu le poţi ascunde cetăţenilor care intră în spitale faptul că riscă să nu mai iasă.

De ce îi e frică lui Iohannis de Putin?

30/05/2016 07:34, Cristian Câmpeanu, România Liberă

Președintele României ar fi trebuit să răspundă direct amenințărilor lui Vladimir Putin la adresa României și să îi ceară să respecte legile internaționale, altfel riscă să arunce Rusia la periferia civilizației și să aducă poporului rus și mai multe suferințe. Amenințarea lui Putin că românii vor vedea pentru prima oară ce înseamnă să fii „în bătaia puștii”, sau, în acest caz, în bătaia rachetelor rusești, este un gest pur de propagandă la cel mai înalt nivel. Aria de contramăsuri eficiente pe care le poate lua sunt limitate și ele implică denunțarea unilaterală a tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF).

Localele, un meci cu scor previzibil

26/05/2016 09:20, Alexandru Lăzescu, Revista 22

În opinia analistului Dorel Șan­dor, campaniile electorale sea­mă­nă cu o nuntă. „Multă bucurie, speranță, uniune centrată pe o versiune ge­ne­roa­să, conform unei normalități ac­ce­sibile și benefice. Optimism pe pâi­ne.“ În realitate, actuala campanie electorală este de­parte de a se în­cadra în această descriere. De fapt, cineva care ar veni acum în România ar rea­liza cu mare dificultate că ne aflăm în plin moment electoral.

Înainte de a-și reîmpărți Bucureștiul, prietenii din USL invadează televiziunile

26/05/2016 09:16, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Pe la începutul anilor 2000, când Adrian Năstase era în culmea puterii, toate televiziunile primiseră, subteran, indicaţia ca Traian Băsescu să nu apară pe post. Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti. Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede.
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.