Home » Personalitati politice » Marian Vanghelie

Marian Vanghelie

Marian Vanghelie
Primar al sectorului 5 din Capitală (din anul 2000), Daniel Marian Vanghelie s-a născut pe 28 februarie 1968 în Bucureşti.
A început liceul în 1982, la Grupul Şcolar Industrial “Alexandru Sahia”. În 1997, Marian Vanghelie se înscrie la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, în clasa a XI-a, la seral. A absolvit liceul în 2001, la 33 de ani, odată cu câştigarea Primăriei sectorului 5. Ulterior, a urmat cursuri de Drept şi Ştiinţe Economice.
Marian Vanghelie a intrat în politică în anul 1992 în Convenţia Solidarităţii Sociale, formaţiune transformată, ulterior, în Partidul Solidarităţii Sociale din care făcea parte Miron Mitrea. În 1995 intră în PDSR, iar până în 1996 deţine funcţia de vicepreşedinte PSD sector 5. Între anii 1996 şi 2000 a fost preşedintele Organizaţiei PSD sector 5.
În 2000, Vanghelie a fost ales primar al sectorului 5 cu 63,72% din voturi, funcţie pe care a recâştigat-o şi în 2004, pentru a doua oară, direct din primul tur de scrutin, ca independent, după ce s-a autosuspendat din PSD. Ulterior, a revenit în partid. În anul 2008, Vanghelie a intrat în turul al doilea de alegeri la Primăria sectorului 5 cu Sebastian Bodu, reprezentantul PDL, pe care l-a învins cu 56,22% din voturi. În urma alegerilor locale din 2012 a fost reales primar, pe listele USL.
În aprilie 2005, Marian Vanghelie a candidat la alegerile anticipate pentru funcţia de primar general, când a fost impus drept candidat PSD de Dan Ioan Popescu. Câştigător a fost contracandidatul său, Adriean Videanu, de la Alianţa D.A. (PNL-PD).
În perioada iulie 2006 - februarie 2007 a fost preşedinte executiv al PSD Bucureşti, iar din februarie 2007 a fost preşedintele PSD Bucureşti, loc rămas vacant după demisia lui Sorin Oprescu. În 2010 a devenit vicepreşedinte al PSD.
Pe 11 aprilie 2013 a fost ales preşedinte executiv al Organizaţiei PSD Bucureşti.


Data nasterii: 28/02/1968
Locul nasterii: Bucuresti
Functia actuala: Primarul sectorului 5
Functia politica: Vicepreședinte PSD
Documente din anul 2019
Selecteaza documentele din anul 
Contact

Telefon fix: —
Telefon mobil: —
Fax: —


Web personal: —
Web: —
Blog: —
Email: —

Stiri despre personalitati politice

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.

CExN al PSD a decis numirea de lideri interimari în fruntea unor organizaţii cu rezultate slabe la alegerile locale

01/07/2016, Agerpres

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, joi, la Târgovişte, numirea de lideri interimari în fruntea unor organizaţii, în urma rezultatelor de la alegerilor locale, între acestea fiind Botoşani, Suceava, Cluj, Alba, Braşov şi Satu Mare, a anunţat preşedintele partidului, Liviu Dragnea.

Ionuţ Stroe: “Declaraţiile lui Dragnea privind discutarea la Cotroceni a fuziunii PNL-UNPR – tendenţioase sunt bazate pe informaţii false”

01/07/2016, Agerpres

Declaraţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, referitoare la discutarea la Palatul Cotroceni a unei fuziuni între PNL şi UNPR sunt tendenţioase şi bazate pe informaţii false, susţine purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.