Home » Ştiri » Cristian Diaconescu: "Cei ce doresc o Europă mai slabă vor fi cât se poate de încântaţi de gestul britanicilor"

Cristian Diaconescu: "Cei ce doresc o Europă mai slabă vor fi cât se poate de încântaţi de gestul britanicilor"

diaconescu_cristian1_2.jpg
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu afirmă că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană îi "încântă" pe cei care doresc o Europă mai slabă şi preocupată mai degrabă de problemele sale interne decât de "poziţionarea pe alte fronturi de criză".

"Marea Britanie e unul dintre statele cu o contribuţie semnificativă atât din punct de vedere bugetar - peste 15 miliarde de euro -, dar şi al politicilor de apărare, de securitate, a politicii externe a UE. O fisură, o linie de clivaj evident că foloseşte şi va fi salutată de cei care doresc o Europă mai slabă, incapabilă să ia măsuri şi decizii de tipul celor legate de sancţionarea încălcării dreptului internaţional în Ucraina, o Europă care să fie mult mai preocupată de problemele sale interne decât de poziţionarea pe alte fronturi de criză. Evident că cei care doresc o Europă mai slabă vor fi cât se poate de încântaţi de acest gest al Marii Britanii", a declarat Diaconescu.

În opinia sa, scopul adevărat al politicienilor populişti din Marea Britanie a vizat "moartea" Uniunii Europene, iar referendumul a constituit o "eroare" a premierului David Cameron. "În numele poporului britanic a vorbit domnul Nigel Farage pentru că e clar mesajul pe care acesta l-a promovat de ani de zile, un mesaj antieuropean, xenofob, chiar antisemit pe ici, pe colo. A avut câştig de cauză şi acest lucru s-a grefat pe eroarea pe care primul-ministru David Cameron a comis-o organizând un referendum fără o prealabilă informare corectă, nepopulistă a Marii Britanii. De altfel, domnul Farage a fost, din câte am văzut, printre puţinii susţinători ai Brexitului care s-a grăbit să anunţe că adevăratul motiv al campaniei pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost atins, şi anume Uniunea Europeană a murit", a mai spus fostul şef al diplomaţiei române.

El a arătat că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este "ireversibilă, un fapt împlinit", precizând că se prefigurează "cel puţin doi ani de negociere" pentru clarificarea raporturilor dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte România, consideră Diaconescu, efectele Brexitului îi vor afecta, în primul rând, pe cetăţenii români care muncesc în Marea Britanie. "Prima direcţie de atenţie a autorităţilor de la Bucureşti trebuie să se îndrepte în legătură cu acordurile privind piaţa muncii. Sunt în jur de 300.000 de români care muncesc legal în Marea Britanie, după regulile europene. Să vedem ce o să se întâmple de aici înainte. Evident, Marea Britanie şi în legătură cu situaţia pieţei muncii va încerca să intre în negocieri bilaterale. Pe urmă, raporturile comerciale, dar aici piaţa românească nu e foarte expusă la piaţa britanică", a adăugat Cristian Diaconescu. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.