Home » Ştiri » Deputatul Călin Potor cere o anchetă a Ministerului Sănătăţii la UPU Alba

Deputatul Călin Potor cere o anchetă a Ministerului Sănătăţii la UPU Alba

potor_calin.jpg
Deputatul liberal Călin Potor susţine că angajaţii Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) Alba sunt supuşi unei stări de “teroare” şi “unui stres psihic incredibil cauzat de către însuşi medicul coordinator”, solicitând, în consecinţă, conducerii Ministerului Sănătăţii să verifice "veridicitatea acestor fapte”.

În replică, şeful UPU Alba spune că instituţia, pentru care va urma procedura de acreditare, trebuie să răspundă mai multor criterii de performanţă şi că se impun schimbări în mentalitatea personalului secţiei.

Parlamentarul Călin Potor, medic de profesie, susţine, într-un comunicat transmis marţi, că a fost contactat recent de aproape 30 de angajaţi ai UPU - asistente, infirmieri, brancardieri şi alt personal nemedical, care i-au spus “că sunt sistematic şi repetat înjuraţi, blestemaţi, umiliţi fără vreo vină şi fără motiv” de către medicul coordonator, care s-ar comporta “ca un vătav cu nişte slugi”.

“Aceşti salariaţi, condamnaţi oricum, prin natura meseriei, să-şi desfăşoare activitatea în condiţii dificile şi traumatizante, sunt supuşi suplimentar unui stres psihic incredibil cauzat de către însuşi medicul coordonator UPU, dr. Aurel Crişan. (...). Motivaţia medicului coordonator pentru pedepsele aplicate subordonaţilor săi de la UPU Alba Iulia, respectiv anumite deficienţe profesionale sau disciplinare, este considerată ca reprezentând un abuz de către angajaţi, argumentele dr. Crişan fiind catalogate drept închipuite şi nefundamentate pe realitate. În plus, salariaţii consideră că instrumentele de teroare psihică aplicate de către dr. Crişan la adresa lor sunt netemeinice, având în vedere că nu sunt folosite modalităţile legale de pedepsire a abaterilor, prevăzute de actele normative în vigoare şi de regulamentul intern al spitalului”, se menţionează în comunicat.

În opinia deputatului, “stresul psihic pe care medicul coordonator îl practică zilnic împotriva angajaţilor are drept efect principal o activitate profesională scăzută din punct de vedere calitativ a echipei UPU Alba Iulia”. Potor mai susţine că “acţiunile vehemente ale dr. Crişan, nedemne de un cadru medical, au drept consecinţă şi instaurarea unei stări de nervozitate acută în rândul bolnavilor şi aparţinătorilor acestora”.

În replică, şeful UPU, Aurel Crişan, spune că “este nevoie de fermitate”. “Pentru unii se poate traduce şi altfel, dar ca să ajungi un profesionist adevărat trebuie să faci sacrificii. Prea mult ne-am învăţat parcă să cerem fără a oferi ceva în schimb. Totul parcă ni se cuvine de drept, dar când este vorba de a oferi noi, avem mari probleme de moralitate, de legislaţie. Cred că a venit timpul să lăsăm orgoliile la o parte şi să muncim cu adevărat. Nu doar să ne facem”, a opinat Crişan, potrivit unui comunicat postat pe site-ul spitalului.

Şeful UPU crede că “există însă o rezistenţă la schimbare”. Acesta a explicat s-a discutat despre schimbarea programului de lucru, a turelor, şi s-au creat probleme. “Această măsură a fost prost primită, deoarece rupe anumite legături, grupuri de interese, care s-au format de-a lungul timpului. Schimbarea rutinei este performantă, mai ales într-un loc ca UPU unde se cere reacţie rapidă si profesionistă”, a apreciat medicul Aurel Crişan.

Acesta spune că o altă intenţie prost înţeleasă este cea legată de defalcarea sporurilor care se acordă personalului. Angajaţii UPU beneficiază de un spor de la 50% la 100%. În prezent, orice angajat, indiferent de postul pe care îl ocupă şi indiferent de responsabilităţi, gradul de implicare sau de volumul de muncă depus, primeşte un spor de 75%, raportat la salariul de încadrare. “Este normal să recompensăm performanţa şi să facem deosebire între personalul care intervine în cazurile de risc şi personalul care are atribuţii mai restrânse. Această intenţie de a calcula defalcat sporurile i-a supărat pe unii dintre cei care lucrează la UPU şi din această cauză au apărut unele plângeri”, a explicat medicul Aurel Crişan.

Acesta spune că toate schimbările ce se doresc a fi făcute (cursuri de perfecţionare, schimbarea programului de lucru, modificări ale grilei de salarii pe criterii de competenţă) atentează la rutina de zi cu zi. “De ce să nu recunoaştem, teama de necunoscut (sau cunoaştere) este foarte mare, produce disconfort şi te poate împinge la reacţii dintre cele mai urâte. Şi totul pentru că egoismul, prejudecăţile, ne fac să fim propriul şi cel mai mare duşman al nostrum”, a mai spus medicul.

Şeful UPU a făcut cunoscut că obiecţii au fost formulate şi în legătură cu înfiinţarea SMURD-TIM. El a dat asigurări că nimeni nu taie sporurile personalului pentru a asigura fonduri pentru SMURD. “Ne dorim calitate şi să fim lăsaţi să muncim”, a mai spus şeful UPU-SMURD Alba, Aurel Crişan.

Anul trecut, la UPU Alba Iulia au fost efectuate aproximativ 50.000 de consultaţii. Unitatea funcţionează cu un personal de 92 de cadre medicale, dintre care 11 medici specialişti de urgenţă, un medic pediatru şi 3 medici de medicină generală sau cu competenţă de medicină de urgenţă, respectiv 34 asistenţi medicali şi de alte categorii de personal. “Trebuie să avem un personal foarte bine pregătit, deci se impun cursuri de educaţie medicală continuă şi respectarea standardelor de performanţă”, a subliniat şeful UPU. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.