Home » Interviuri » “Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

“Doar erorile ori indolența noastră ne pot slăbi”

gorghiu_2014.jpg
Moțiunea de cenzură, proiectele PNL, programul de guvernare, necesitatea unei schimbări în administrația Capitalei sunt câteva dintre temele abordate de copreședintele PNL Alina Gorghiu într-un interviu acordat Agenției Agerpres.
Alina Gorghiu a subliniat, între altele, că PNL a demonstrat pe parcursul istoriei lui că nu poate fi distrus de adversari. "Ideea libertății pe care PNL o reprezintă este extrem de puternică, extrem de valoroasă iar în jurul ei s-a construit un partid mare. Deci singura amenințare ar putea veni din interior, dacă PNL nu va ști să convingă oamenii că este un bun reprezentant al ideii și al tradiției libertății. Doar erorile noastre ori indolența noastră ne pot slăbi", spune liderul liberalilor.

- PNL depune vineri moțiunea de cenzură. Sunt multe teme în dezbatere politică în aceste zile. Considerați că ați ales cel mai bun moment?
- Moțiunea aceasta de cenzură este o datorie pe care PNL o are față de românii din străinătate. Acești oameni, nu mai puțin români decât cei care trăiesc în interiorul granițelor naționale, au dreptul la respect din partea statului român. Introducerea votului prin corespondență ar fi un semn de respect. Votul nu este o lozincă, așa cum crede premierul Ponta, este un drept constituțional care trebuie respectat.
Nu putem uita cozile umilinței de la secțiile de vot organizate la ambasadele României în străinătate și credem că astfel de lucruri nu trebuie să se repete. Moțiunea noastră face referire și la disprețul domnului Ponta pentru dreptul la vot al românilor din țară. PNL a atacat în instanță refuzul Guvernului de a respecta legea și de a organiza alegeri parțiale pentru primăriile, consiliile județene, consiliile locale și colegiile parlamentare unde se impunea acest lucru. Ca să mă refer doar la primării, sunt 28 de localități (inclusiv capitale de județ precum Sibiu, Târgoviște, Râmnicu Vâlcea sau Piatra Neamț) în care de multă vreme ar fi trebuit organizate alegeri pentru primărie. PNL a câștigat deja în primă instanță în mai multe dosare, cu decizii în care se arată că Guvernul Ponta a săvârșit un exces de putere neorganizând aceste alegeri parțiale. Guvernul PSD fuge de întâlnirea cu alegătorii; îi înțelegem teama, dar încălcarea legii nu poate fi tolerată. Desigur că puteam alege o altă temă, pentru că Guvernul Ponta ne furnizează constant probe de incompetență sau neglijență, dar am decis să axăm moțiunea pe dreptul la vot.
PNL nu este doar un partid preocupat de buna guvernare, ci este și un partid pentru drepturile și libertățile cetățenești. E bine să nu uităm de aceste valori, în condițiile în care cu doar o generație în urmă democrația nu exista în România. Momentul a fost ales astfel încât, în opinia noastră, șansele trecerii moțiunii să fie cât mai mari. Nu am dorit să inițiem acest demers în primele luni, deoarece am vrut să lăsăm timp parlamentarilor puterii să se convingă singuri că domnul Victor Ponta nu se poate schimba așa cum mima la începutul anului și că, așa cum i-a condus la eșec anul trecut, o va face de fiecare dată când va avea posibilitatea. Depinde doar de ei dacă vor fi de partea lui Victor Ponta sau de partea cetățenilor. Românii s-au săturat de acest guvern al stagnării și neputinței; cred că oamenii s-au săturat de atitudinea asta permanent arțăgoasă și arogantă a domnului Ponta. Tot ce face domnul Ponta e să vândă zi de zi succese inexistente, să încerce să-i păcălească pe români cu șmecherii ieftine sau să-i jignească prin minciuni obraznice.

- Ați avut discuții cu alte formațiuni care v-ar putea sprijini în demersul dvs și ce argumente aveți? Ați anunțat că nu negociați venirea unor parlamentari în PNL, nu acceptați traseiști și nu negociați voturi la moțiune contra poziții executive. - Da, am avut și o să avem în continuare discuții în Parlament. Reprezentanții PNL au discutat cu UDMR, au discutat, de asemenea, cu PSRO și continuă discuțiile și cu alți parlamentari.
Căutăm susținere oriunde, dar nu oricum. Moțiunea de cenzură este un semnal pentru electoratul nostru și pentru cetățeni în general iar lor trebuie să le demonstrăm că știm să echilibrăm capacitatea de a negocia cu nevoia de a rămâne fideli angajamentului de a face o politică mai curată. Eu privesc șansele moțiunii cu optimism. Nu văd prea mare entuziasm în PSD pentru susținerea Guvernului; cel mai entuziast și umil susținător al Guvernului, dintre parlamentarii puterii, este Călin Popescu-Tăriceanu. La președintele Senatului am putut vedea cu toții aceeași ostilitate față de diaspora, atunci când a spus că românii de peste hotare sunt capabili să-și vândă voturile pe un mic și o bere. Eu cred că cei din PSD ar vrea să-și relanseze partidul, dar nu au avut încă suficient curaj pentru a-i spune la revedere actualului lider. Este o șansă pe care au acum, sper să profite de ea.

- Dacă trece moțiunea, mai este valabilă vechea teorie cu Alina Gorghiu la conducerea Camerei Deputaților și Vasile Blaga la Senat?
- Nu împărțirea funcțiilor ne preocupă acum. Și nici nu depunem moțiunea de cenzură cu scopul ca eu sau alți colegi din partid să ocupăm anumite funcții. Am auzit de acest folclor cu împărțirea funcțiilor din fruntea celor două Camere între domnul Blaga și mine, dar vreau să spun foarte clar că nu a existat nicio discuție (și cu atât mai puțin o decizie) în PNL privind acest subiect. În PNL nu suntem obsedați de funcții, asta este încă o mare diferență între noi și PSD. Nu funcția ne face liberali.

“Ne apropiem de momentul în care PNL va avea majoritate, dar nu am ajuns încă acolo”

- Cum comentați absența parlamentarilor PNL de la ședința de plen în care s-a dat vot în cazul Șova?
- Mă bucur ca mi-ați pus această întrebare, pentru că aș vrea sa clarific un lucru: nu parlamentarii absenți votează o lege sau o decizie, nu Opoziția este responsabilă pentru votul majorității. Parlamentarii PNL au votat în proporție de sută la sută pentru a aproba cererile justiției și prima oară, și în această săptămână. Înțeleg durerea unora că PNL se comportă ca un partid corect în raport cu instituțiile statului, cum înțeleg și strategia PSD de a culpabiliza PNL pentru propriile acțiuni împotriva egalității în fața legii. Este însă cel puțin incorectă această abordare.
Cei care cunosc viața parlamentară știu că este aproape imposibil ca un grup parlamentar să aibă o prezență de sută la sută. Mereu vor fi unii parlamentari plecați în delegații oficiale, alții pot fi bolnavi sau pur și simplu să nu poată fi prezenți din alte motive obiective. Sigur că pot fi și cazuri în care nu sunt îndeplinite niciuna dintre aceste situații, dar majoritatea covârșitoare a senatorilor PNL au fost prezenți la acest vot și ceea ce trebuie reținut este că aceștia au votat corect în proporție covârșitoare. Sunt mulțumită de conduita senatorilor PNL în acest caz.

- Într-un interviu acordat cu câteva luni în urmă spuneați că echipa de guvernare a liberalilor va fi prezentată atunci când va exista majoritatea cu care PNL să preia puterea. S-a apropiat acel moment? Care este echipa liberalilor?
- Ne apropiem de momentul în care PNL va avea majoritate, dar nu am ajuns încă acolo. Sperăm ca asta să se întâmple în această lună, prin aprobarea moțiunii de cenzură; cel mai târziu acest lucru se va întâmpla la alegerile parlamentare de la finalul lui 2016.
Oricând se va întâmpla, vom fi pregătiți pentru guvernare cu o bună echipă liberală. Gândiți-vă că avem acum două partide într-unul singur, deci cu siguranță putem alinia mai multe guverne care să facă performanță. Însă orice discuții concrete despre nume și funcții vor avea loc doar după o victorie în Parlament sau o victorie la urne. Oricare ar fi echipa pe care o vom alinia, vă asigur că aceasta va fi mai bună decât echipa de yes men ai domnului Ponta. Ați văzut vreun ministru cu personalitate, unul care să aibă curaj să ridice privirea la Victor Ponta?
Mai nou, merg cu premierul chiar și prin emisiuni să-l încurajeze cu zâmbete și mișcarea din cap a câinelui din spatele autoturismelor, în timp ce acesta înjură Opoziția. Ca și în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu, servilismul este singura lor calitate, de asta le și tolerează Victor Ponta toate prostiile pe care le fac - ordonanța bacșișul, blocarea sistemului la cardul de sănătate, intenția de modificare pe picior a legii educației și multe altele. În ce țară ministrul Muncii și Protecției Sociale se codește să propună mărirea alocației pentru copii, de teamă să nu se supere marele prim-ministru? A ajuns Opoziția să ia măsuri în locul miniștrilor. Cum este posibil ca prim-ministrul unui Guvern să nu știe că nu a dublat alocațiile copiilor și să se și laude cu acest lucru pe rețelele de socializare, iar când PNL le dublează în Parlament să nu știe că acestea nu se pot acorda diferențiat?! Acesta este Guvernul condus de cel mai nepregătit premier din istoria României și compus din miniștri "fantomă".

- În ce stadiu ați preluat partidul și cum este el acum? Câtă ''viață'' dați noului PNL și ce vă temeți că l-ar putea distruge?
- PNL a demonstrat pe parcursul istoriei lui că nu poate fi distrus de adversari. Ideea libertății pe care PNL o reprezintă este extrem de puternică, extrem de valoroasă iar în jurul ei s-a construit un partid mare. Deci singura amenințare ar putea veni din interior, dacă PNL nu va ști să convingă oamenii că este un bun reprezentant al ideii și al tradiției libertății. Doar erorile noastre ori indolența noastră ne pot slăbi.
Eu am fost aleasă copreședinte într-un moment fast pentru partid, imediat după o victorie electorală semnificativă și după ce partidul s-a întărit considerabil prin decizia fuziunii. Misiunea mea este aceea de a consolida partidul prin desăvârșirea fuziunii, împreună cu copreședintele Vasile Blaga, și de a-i ascuți dinții ca partid de opoziție. Le-am spus colegilor din teritoriu în toate județele unde am mers: dacă facem opoziție în șoaptă, nu mobilizăm pe nimeni. Vreau o opoziție combativă, care să creeze adeziune și loialitate printre cetățeni, printre cei care tradițional sunt de centru-dreapta și printre cei care sunt nemulțumiți de actualul guvern.

- Care sunt diferențele dintre președinții PNL Crin Antonescu, Klaus Iohannis și Alina Gorghiu? Dar asemănările?
- Despre mine e bine să vorbească alții, e bine să vorbească rezultatele în alegerile din 2016. Cred însă că și domnul Antonescu, și domnul Iohannis, și eu ne asemănăm prin aceea că suntem oameni liberi, că prețuim valorile democratice și că am înțeles și înțelegem să vedem în jurul nostru echipe, nu echipaje, cum vedea fostul președinte Traian Băsescu. PNL are această caracteristică de a fi cel mai democratic dintre partidele românești și împrumută acest stil liderilor săi. Despre diferențe, ceea ce e foarte evident e că, spre deosebire de cei doi, eu sunt femeie.
Serios vorbind, fiecare președinte al PNL a avut un stil al său și a condus partidul în etape diferite de dezvoltare. Seriozitatea domnului Iohannis și efervescența stilistică a domnului Crin Antonescu au ajuns repere în spațiul public românesc. În orice caz, liberalii iubesc diferențele, pentru că noi nu ne încolonăm ca pesediștii în spatele unui conducător atotputernic și atotștiutor.

“PNL stă acum mai bine în Parlamentul European decât în urmă cu un an”

- După fuziunea cu PDL au existat nemulțumiri de ambele părți, în special în teritoriu. În ce măsură s-au rezolvat acestea?
Alina Gorghiu: Eu din interior am văzut lucrurile așa: după fuziunea dintre vechiul PNL și vechiul PDL a existat un sentiment extrem de favorabil, al unui proiect dus la bun sfârșit. Știți că ideea fuziunii dintre PNL și PDL e destul de veche - sunt mai bine de 10 ani de când această idee s-a vehiculat în partid, încă de pe vremea Alianței D.A. - dar nu au existat condițiile politice pentru ca ea să se realizeze.
Aceste condiții s-au creat acum un an de zile iar fuziunea a avut parte de o susținere aproape unanimă în fiecare dintre cele două partide. Am făcut astfel pasul de la existența a două partide puternice de dreapta, la un partid de mase, o alternativă durabilă la PSD, un partid rămas nereformat după 25 de ani. Orice nemulțumiri ar fi existat, ele au fost minore în raport cu anvergura proiectului și cu siguranță nu creează probleme procesului de finalizare a fuziunii în teritoriu. Colegii noștri știu că orice proiect individual care nu ține cont de proiectul general al partidului va eșua. PNL este un partid unit și solidar, concentrat pe bătălia contra PSD.

- Credeți că excluderea celor doi europarlamentari - Norica Nicolai și Renate Weber - va afecta grupul liberal din Parlamentul European?
- Regret că a trebuit să ajungem la o astfel de decizie, cel puțin în privința doamnei Weber. Statutul e însă clar și conducerea partidului a votat în unanimitate pentru această măsură. Situația referitoare la Renate Weber și Norica Nicolai a survenit totuși după ce grupul PNL din Parlamentul European se întărise în mod considerabil ca efect al fuziunii PNL-PDL. De la 6 europarlamentari PNL câștigați la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, noul PNL a ajuns să numere 11 europarlamentari prin integrarea celor 5 aleși de pe eurolista PDL.
După cazurile Nicolai și Weber, avem 9 europarlamentari - o zestre politică foarte bună, mai ales fiindcă e compusă din liberali competenți și experimentați în chestiuni europene. PNL stă acum mai bine în Parlamentul European decât în urmă cu un an - atât prin numărul de europarlamentari (de la 6 la 9), cât și prin capacitatea de a influența activitatea Parlamentului. Acum, europarlamentarii PNL sunt membri ai grupului Partidului Popular European - cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

- Ați avea susținere în partid pentru a prelua funcția de premier în locul lui Cătălin Predoiu? Ne gândim la declarațiile unor lideri marcanți ai partidului, dar și la cea a senatorului Cristian Bodea...
- Domnul Predoiu este propunerea PNL pentru funcția de premier și cred că are experiența și calitățile pentru a fi un prim-ministru foarte bun. Nu e nici corect și nici productiv ca PNL să redeschidă o chestiune tranșată deja în vara anului trecut. Prefer să-mi testez susținerea în partid pe subiecte care duc la consolidarea și progresul PNL, nu la dezbinarea lui.
Pentru orice liberal care se respectă, ierarhia loialităților este clară - pe primul loc proiectul pentru România, apoi proiectul pentru PNL, iar apoi proiectul personal. Într-un partid mare e loc pentru fiecare.

- Vă consultați cu președintele Iohannis pe anumite teme? Când ați vorbit ultima oară și pe ce subiect? V-a spus vreodată, după noiembrie 2014, ce vrea de la PNL?
- Președintele Iohannis își dorește de la PNL, ca și noi, un parteneriat solid pentru îndeplinirea obiectivelor din programul său prezidențial.
Alegerea domniei sale drept președinte al României a responsabilizat și partidul care l-a propus, iar agenda noastră este comună cu cea a președintelui și încercăm să o susținem atât cât putem din situația noastră de partid de opoziție. Consultările cu președintele României au loc în cadrul instituțional al întâlnirilor politice de la Palatul Cotroceni, ori de câte ori este nevoie. Am, de asemenea, discuții cu consilierii prezidențiali ori de câte ori considerăm că e nevoie.

“Cred că un tânăr are la 16 ani maturitatea de a alege o ofertă politică”

- De curând a fost prezentat programul de guvernare al partidului. Există similitudini cu programul social-democraților?
- Programul de guvernare al PNL este un document solid ce răspunde la nevoia României de dezvoltare economică și a românilor de creștere a bunăstării. Programul a fost discutat timp de 3 luni cu partenerii din mediul non-guvernamental înainte de a-l adopta în forurile partidului.
Exprimă o viziune limpede de dreapta și este în concordanță cu programul prezidențial pe baza căruia domnul Iohannis a câștigat alegerile. Există obiective pe care ni le propunem și care sunt derivate din apartenența noastră la UE și la care presupun că subscriu toate partidele parlamentare. Dacă vă referiți la similitudini, deocamdată se vede cu ochiul liber cum guvernarea PSD împrumută din programele și inițiativele PNL și o să vă dau doar două exemple: scăderea TVA și cardul de sănătate - gândit de PNL și implementat dezastruos de PSD.
Mai nou, observ că încearcă să-și asume și paternitatea inițiativei PNL de dublare a alocațiilor pentru copii, legiferată în Parlament datorită grupului parlamentar al PNL. Diferențele dintre noi și PSD sunt însă foarte clare: viziunea PNL este cea unei guvernări curajoase, care pune accentul pe investiții, pe educație, pe stimularea muncii și a antreprenoriatului. PSD guvernează îngust, taie investițiile, îi e frică să deschidă economia și refuză să facă reformele care pot aduce beneficii dezvoltării viitoare. O guvernare a curajului și a oferirii de șanse față în față cu o guvernare a fricii și a oferirii de pomeni - asta e diferența dintre viziunea PNL și viziunea PSD.

- Cum vă împăcați cu PSD până la urmă pe tema legilor privind votul în străinătate, mai ales că actul normativ trebuie adoptat până în toamnă, altfel nu se va putea aplica la viitoarele alegeri?
- Am încercat timp de mai multe luni de zile să găsim o platformă comună cu PSD pentru a promova votul prin corespondență pentru românii din diaspora. Avem un proiect de lege depus la Parlament încă din luna martie, l-am trimis și la celelalte grupuri parlamentare, l-am trimis și la Guvern, dar fără rezultat. PSD și Victor Ponta se tem de votul prin corespondență, iar declarațiile generale aprobative maschează prost această teamă.
Există în PSD un sentiment apocaliptic în legătură cu acest vot, care ar putea însemna sfârșitul PSD ca partid al zahărului și uleiului. Eu cred că de ce le e frică nu scapă. Moțiunea de cenzură vine ca un element de presiune în această direcție, fiindcă a trecut deja jumătate de an de la alegerile prezidențiale fără să se întâmple nimic. Facem toate eforturile pentru a găsi o majoritate parlamentară care să susțină moțiunea de cenzură iar dacă ea trece, vom pune imediat pe ordinea de zi a Parlamentului proiectul votului prin corespondență.

- Prin programul de guvernare, PNL își propune atingerea unui "standard de viață apropiat de nivelul european". De asemenea, ați anunțat că susțineți un procent de 6% din PIB pentru educație, 2% pentru armată și 6% pentru sănătate. De unde credeți că veți face rost de bani? Susțineți construcția unui buget multianual?
- Guvernul Ponta conduce România fără viziune și fără curaj. Țara noastră are nevoie de o creștere economică medie anuală de 5% pentru a putea face progrese rapide în vederea atingerii nivelului mediu de dezvoltare din UE și, în consecință, a unui standard de viață apropiat de media europeană.
Dacă rămânem ca acum pe 2%, 2 și ceva la sută, nu vom reuși să reducem semnificativ decalajele de dezvoltare față de țările vest-europene. PNL consideră că trebuie stimulat mult mai mult mediul de afaceri, astfel încât să mărim ritmul de creștere a economiei. Una dintre soluțiile obligatorii este creșterea nivelului investițiilor publice, o ancoră suplimentară de credibilitate pentru mediul privat - acele investiții pe care domnul Ponta le-a tăiat an de an, o alta este reducerea inteligentă a fiscalității și diminuarea incertitudinii în domeniul fiscal, iar o alta e încurajarea creării de noi firme mici și mijlocii. O guvernare liberală va însemna libertate economică superioară și va direcționa resurse suplimentare pentru dezvoltare.
De aici vor veni fondurile pentru susținerea educației, a sănătății, a apărării. Aș sublinia aici câteva repere concrete din programul de guvernare al PNL: reducerea TVA la 19%, eliminarea a 50% din taxele parafiscale, renunțarea la suprataxa de 7 eurocenți pe litrul de carburant, precum și la taxa pe stâlp. Pe această bază, precum și pe baza eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, vizăm bugete de 6% din PIB pentru educație și 6% din PIB pentru sănătate, astfel încât aceste domenii să cunoască o îmbunătățire serioasă într-o perioadă relativ scurtă. Sunt cifre care arată situația gravă din aceste domenii - de pildă 1 din 4 copii de vârstă școlară nu frecventează școala iar aceasta e o pierdere care se va vedea peste ani, când piața muncii va fi grevată de oameni cu o pregătire foarte redusă sau inexistentă.

- Ați pledat pentru vot de la 16 ani. Proiectul de lege a fost anunțat și de altă formațiune politică în urmă cu ceva timp. Ați avut discuții despre susținerea inițiativei și dacă este un alt proiect, ce aduce el nou?
- Am exprimat această opțiune nu doar săptămâna trecută într-o vizită în țară, o exprim de mai mulți ani. În cadrul "Campaniei pentru un vot curat", pe care am derulat-o în colegiul meu, în anul 2012, am prezentat pentru prima dată această propunere. De altfel am și depus un amendament pentru revizuirea Constituției în acest sens. Cred că un tânăr are la 16 ani maturitatea de a alege o ofertă politică și trebuie să îi acordăm încrederea de a o face.
Este vorba, de asemenea, și de dorința de responsabilizare a tinerilor între 16 și 18 ani, fiindcă alegerile reprezintă momente importante în care cetățenii decid asupra viitorului lor. A te interesa de viitorul tău de tânăr înseamnă că ești un cetățean mai responsabil iar România are nevoie de cât mai mulți cetățeni cât mai responsabili. Cred că un astfel de proiect de lege poate fi promovat imediat după ce vom avea vot prin corespondență pentru diaspora.

“Nu vizez funcția de primar al Capitalei”

- Tot în programul de guvernare, PNL a anunțat că are în vedere investiții și locuri de muncă. Aveți propuneri de investiții punctuale și câte locuri de muncă promiteți?
- Un partid responsabil se abține să facă promisiuni nerealiste. Cele un milion de noi locuri de muncă promise de domnul Ponta îl urmăresc și îl vor urmări în continuare iar PNL îi va aduce constant aminte de distanța dintre promisiunile frumoase și realizările mediocre ale guvernării. PNL are un obiectiv clar în raport cu care se va putea judeca succesul nostru: o creștere economică superioară celei realizate sub Guvernul Ponta.
O creștere economică de 5% - ținta noastră - ar genera locuri de muncă peste cele generate de actualul Guvern și ar atrage atenția investitorilor străini, creând un cerc virtuos prin care vom putea să ne apropiem mai rapid de nivelul mediu de dezvoltare din UE. Există interes investițional concret din partea investitorilor români și a celor străini, dar care nu se materializează din cauza incertitudinilor fiscale și legislative ale guvernării Ponta. Prioritatea la nivel de investiții va fi acordată infrastructurii. Avem nevoie de 3 autostrăzi care să treacă Carpații: Pitești - Sibiu, Comarnic - Brașov și Iași - Târgu Mureș. Azi nu avem niciuna și nu vom putea să ne dezvoltăm serios fără așa ceva.
Avem în vedere și alte proiecte de investiții, de pildă modernizarea căii ferate București - Iași (coridorul IX paneuropean), demararea lucrărilor la linia de metrou în sectorul 5 al Capitalei (Piața Unirii - Rahova) sau finalizarea grupurilor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă. În același timp, noi propunem creșterea de la 0,4% la 1% din produsul intern brut a programelor de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii. Așa cum am zis, e esențial să avem mai multe IMM-uri și să dezvoltăm IMM-urile existente, iar aceasta este o soluție.

- Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la semnarea acordului de liberă circulație în spațiul european. Ce măsuri aveți în vedere în cazul în care veți ajunge la guvernare pentru ca țara noastră să facă parte din Schengen? În opinia dvs. ridicarea MCV este o soluție pentru ca România să adere?
- România are dreptul să intre în Spațiul Schengen pe baza progreselor realizate până acum în securizarea frontierelor. Nu există motive tehnice pentru ca țara să nu intre în Schengen.
Există în schimb rezerve de natură politică vizând corupția, dar acest lucru nu ar trebui să împiedice intrarea în Schengen, în condițiile în care s-au făcut progrese substanțiale privind independența justiției și combaterea corupției. Cred că momentul intrării în Schengen nu e departe; sunt țări europene importante care ne susțin și trebuie să lucrăm pentru a face ca această susținere să devină unanimă. MCV nu trebuie legat de admiterea României în Schengen; nu există o legătură oficială iar România trebuie să descurajeze orice tentativă de a face o legătură informală între cele două teme. Cred oricum că instrumentul numit MCV a ajuns la maturitate. Țara noastră are resurse interne pentru a asigura independența justiției și spațiul politic are suficienți anticorpi pentru a respinge tendințele premierului Victor Ponta și ale PSD de a se situa deasupra legii.

- Într-un sondaj prezentat în mass-media și potrivit unor surse liberale ar urma să fiți inclusă în sondajele partidului pentru Primăria Bucureștiului. Este adevărată această informație?
- Nu vizez această funcție, deși după un mandat de consilier local știu cu ce se mănâncă administrația locală. Știu, de asemenea, că e nevoie de o schimbare în administrația Capitalei, la fel ca și în administrația țării. Bucureștiul are nevoie de o guvernare liberală, la fel ca și România, are nevoie de investiții și de șanse. Vom gândi foarte atent oferta noastră pentru Capitală, fiindcă aici sunt foarte mulți simpatizanți liberali, pe care însă trebuie să-i convingem că merită să vină la vot ca să ne voteze candidații. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top stiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.