Home » Interviuri » “Trebuie un președinte care să conducă efectiv România din toate punctele de vedere, pe modelul președintelui american”

“Trebuie un președinte care să conducă efectiv România din toate punctele de vedere, pe modelul președintelui american”

diaconescu_dan_2014.jpg
Candidatul PP-DD la alegerile prezidențiale, Dan Diaconescu, este de părere că românii vor un președinte foarte puternic și spune că el va încerca să fie un asemenea lider, un șef de stat ''care să preia tot ce a fost bun de la Nicolae Ceaușescu și să nu facă tot ceea ce au făcut rău Băsescu, Constantinescu, Iliescu și Ceaușescu''.

El afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că președintele ar trebui să conducă efectiv România din toate punctele de vedere, pe modelul american. Candidatul PP-DD la Președinție crede că va prinde ''in extremis locul doi în finala din luna noiembrie''. ''Sunt singurul dintre candidați care am lucrat doar în domeniul privat, cu un oarecare succes, și sunt singurul om de afaceri, ca să zic așa, din cei 14 candidați care chiar aș ști ce să fac cu România, o Românie privită ca o mare Societate pe Acțiuni, în care 20 de milioane de oameni sunt acționari și desigur câțiva oameni aleși de ei sunt membrii acelui board și conduc acea companie'', mai spune Dan Diaconescu, în interviu.

- Ce v-a determinat să intrați în cursa electorală?
- Eu am luat această hotărâre încă de acum patru ani și m-am pregătit temeinic pentru această luptă electorală, din acest motiv am și fondat Partidul Poporului, pentru ca, printre altele, să avem în 2 noiembrie supraveghetori și observatori cu toate drepturile în secțiile de vot. Un candidat la Președinție în România, în sistemul actual, trebuie să aibă și un partid cât mai puternic sau cât mai bine organizat în spatele său și pentru asta de trei ani și cu ocazia a trei rânduri de alegeri ne-am tot antrenat cu partidul nostru foarte tânăr pentru bătălia finală care va fi în noiembrie.

- Ce vă recomandă pentru funcția supremă în stat?
- Mă diferențiez atât de tare de ceilalți contracandidați că nici nu știu cu ce să încep. În primul rând, sunt singurul dintre candidați care am lucrat doar în domeniul privat, cu un oarecare succes, și sunt singurul om de afaceri, ca să zic așa, din cei 14 candidați care chiar aș ști ce să fac cu România, o Românie privită ca o mare Societate pe Acțiuni, în care 20 de milioane de oameni sunt acționari și desigur câțiva oameni aleși de ei sunt membrii acelui board și conduc acea companie. Altfel spus, am demonstrat că din nimic pot să fac ceva, cum se zice să faci din nimic bici și să mai și plesnească. A fost cazul OTV, apoi, după succesul OTV și al celorlalte televiziuni ale mele, au venit atacuri din partea adversarilor politici, dar a venit și succesul tânărului nostru partid, un partid căruia nimeni nu-i dădea nicio șansă, nimeni, nici sondajele nu-i dădeau vreo șansă în alegerile locale din vara lui 2012, alegeri la care am luat 10 procente, apoi nimeni, dar absolut nimeni, nu ne dădea nicio șansă în alegerile parlamentare în care se spunea că nu o să facem pragul și am luat 15 procente.
Și astăzi lucrurile sunt aidoma. Aproape nimeni nu ne dă nicio șansă că vom câștiga alegerile prezidențiale, nici sondajele de opinie, dar cred că vom reuși să prindem in extremis locul doi în finala din luna noiembrie, finală pe care sper să o și pot câștiga, pentru că finala a fost câștigată, cel puțin în ultimele două rânduri, de cel care nu avea șanse. Adrian Năstase era favoritul sondajelor și chiar al opiniei publice în fața lui Băsescu, apoi Mircea Geoană era superfavorit în sondaje și a pierdut tot împotriva lui Traian Băsescu. Cred că lucrurile se vor repeta și de data aceasta și, deși Ponta este un mare favorit, cred că va fi învins de către Dan Diaconescu. Sunt singurul care știu să extrag TVA-ul dintr-un preț total, cu TVA inclus, de 100 de lei. Am făcut acest test pe o parte dintre contracandidații mei care se pretind a fi de dreapta sau pe reprezentanții lor. Niciunul nu știe și vă rog să încercați, dacă-i dați un preț cu TVA inclus de 100 de lei domnului Iohannis, doamnei Udrea, doamnei Macovei, domnului Tăriceanu, tuturor reprezentanților dreptei, o să vedeți că nu știu să calculeze TVA-ul din 100 de lei.

- Care este principalul rol al șefului statului?
- Eu cred că șeful statului trebuie să dea tonul, trebuie să fie un model, iar ceilalți să îl urmeze. În opinia mea, mai devreme sau mai târziu, șeful statului cred că o să aibă puteri depline, totale, fiindcă este singurul dintre politicienii importanți care sunt aleși în mod direct. Premierul are puteri mai mari decât președintele, deși premierul este numit sau propus de către o majoritate parlamentară. Este o struțo-cămilă care nu are cum să funcționeze și asta s-a văzut în toți acești ani. Am văzut în ultimii 20 de ani cât de bun este acest model al unei republici semiparlamentare sau semiprezidențiale. Eu cred că românii trebuie în continuare să-și aleagă președintele, iar președintele, pe model american, cred că trebuie să aibă o putere totală. Când voi fi ales președinte voi propune un referendum în care o să îi întreb pe români încotro vor ei să o ia cu România, fiindcă s-ar putea ca românii să-și dorească o monarhie și atunci inclusiv planul meu se va schimba. Oamenii trebuie întrebați dacă vor monarhie, dacă vor republică parlamentară sau una prezidențială. Eu tind să cred că ei vor una prezidențială, pentru că ei se prezintă la vot mai mult la alegerile pentru președinte decât în alte situații, acest lucru ne arată că românii vor un președinte foarte, foarte puternic și eu o să încerc să fiu un asemenea președinte, un președinte care să preia tot ce a fost bun de la Nicolae Ceaușescu și să nu facă tot ceea ce au făcut rău Băsescu, Constantinescu, Iliescu și Ceaușescu.

- Credeți că este oportună revizuirea Constituției în sensul modificării modalității de alegere a președintelui țării și atribuțiilor acestuia?
- Ar fi oportună modificarea Constituției după ce îi întrebăm pe români ce vor ei de la țara lor, dacă ei vor, cum spuneam mai devreme, un regim prezidențial puternic, modificăm Constituția în aceste sens, dacă vor altceva o modificăm ca atare.

- Ce alte modificări ale Constituției credeți că se impun?
- Eu cred că ar trebui să clarificăm, de exemplu, existența partidelor etnice în România. În acest moment ceva nu funcționează. Avem UDMR, un partid pe criterii etnice, e adevărat că el nu este înregistrat ca partid, ci ca organizație culturală, atunci nu se explică de ce o organizație culturală are dreptul la candidați și reprezentanți în Parlament. Ceva este ilegal în toată această așezare a UDMR pe eșichierul politic român. Iar Constituția ar trebui să facă lumină în acest sens. Ar mai trebui să se clarifice foarte bine puterea președintelui, felul în care premierul poate fi schimbat, ar trebui apoi să ne supunem totuși hotărârii poporului din referendum privind Parlamentul, ar trebui un Parlament foarte restrâns, un Parlament monocameral, este propunerea noastră, a celor din PP-DD. Ar trebui tot în Constituție să avem prevăzut votul obligatoriu și prin corespondență pentru toți românii din străinătate. Sunt aproape 10 milioane de români pe planeta asta care nu prea pot vota. Cred că ar trebui să interzicem arborarea steagurilor altor entități pe instituțiile publice din România, ar trebui să interzicem folosirea altor limbi decât cea românească în instituțiile publice, ar trebui să interzicem crearea de regiuni autonome sau de ținuturi de tip secuiesc și interzicerea unor referendumuri pe această temă.

- Ați vorbit despre puteri absolute pentru președinte. Ce înseamnă asta?
- Adică un președinte care să conducă efectiv România din toate punctele de vedere, pe modelul președintelui american. Pe același model american ar trebui să avem un fel de Executiv și un fel de nou Parlament cu o singură Cameră și cu cel mult 300 de oameni înăuntrul său. O țară prezidențială așa cum, interesant, am avut între 1974 și 1989, un regim, sigur că era denumit regimul Ceaușescu, ce a avut multe aspecte negative, dar față de ceea ce a urmat regimului Ceaușescu a fost categoric mai bun, în sensul că mulți români regretă regimul Ceaușescu, dar niciun român nu regretă regimurile Iliescu, Constantinescu sau Băsescu. Un președinte luminat, un om care să-și iubească țara în primul rând, un om care să aibă și puteri să poată face tot ce spune. De exemplu, în planul meu de salvare a României sunt 100 de măsuri care pot salva țara foarte repede din momentul în care ele ar fi aplicate. Numai că e o problemă. Foarte multe dintre ele trebuie să fie agreate de noul Guvern și votate de noul Parlament. S-ar putea ca aceste lucruri să intre în coliziune și să nu poată fi puse în practică. Controlul poate fi exercitat direct de către popor prin alegeri.

- Ce vă propuneți în materie de politică externă?
- Desigur, respectarea tuturor tratatelor în care România este deja parte, dar vreau să fim un partener care să își ceară drepturile atât în interiorul UE, cât și în interiorul NATO, dar și în interiorul celorlalte entități la care suntem deja parte, astfel încât să nu mai fim călcați în picioare, să nu mai fim umiliți. Suntem totuși pe poziția a șaptea ca populație sau ca suprafață. Nu pot să mă împac cu ideea că românii mei stau la coadă zi de zi pe trotuarul de vizavi la Ambasada SUA, deci nici măcar pe trotuarul de lângă ambasadă, și așteaptă cu pumnii încleștați să primească sau nu vize de la statul american. Mi se pare extrem de nedreaptă și umilitoare această măsură pe care americanii o păstrează împotriva românilor. În timp ce românii au dat totul Americii, America nu a dat încă destul românilor și mă îngrijorează situația asta legată de cetățenii români, în condițiile în care cetățenii maghiari nu au nevoie de vize. În ceea ce privește relația cu Rusia, de asemenea, trebuie să vină cineva la putere care de o parte să ceară tezaurul de la ruși, iar pe de altă parte să ceară renegocierea prețului la gaze, fiindcă prețul gazelor rusești e mult mai mare pentru România decât cel pentru Franța sau Germania, deși gazele rusești ajung mai repede în România decât în Franța. Nu mai vorbesc de situația legată de China, care încearcă să facă investiții în România, dar ciocoii care conduc țara le cer dinainte bani drept șpăgi oamenilor de afaceri chinezi.

- Dacă veți câștiga alegerile veți urmări desemnarea unui nou prim-ministru?
- Dacă voi câștiga alegerile a doua zi va fi, evident, premier tot Victor Ponta. Este marele meu adversar politic și m-am confruntat cu el la Târgu Jiu. Am mai avut o luptă comercială, ca să spun așa, la Oltchim, în care domnul Ponta a venit să dea combinatul unei firme din străinătate, eu am dorit să se păstreze combinatul aici, în România, și pentru aceste două lucruri și păstrând dorința de revanșă, noi, oltenii, suntem răzbunători, în continuare îmi păstrez această dorință de a-l schimba, de a-l scoate din clasa politică pe Victor Ponta. Desigur că eu nu am de unul singur niciun fel de șansă, ar trebui să fie o dorință a unei majorități parlamentare care să propună o moțiune de cenzură, apoi să și treacă moțiunea, să cadă acel Guvern și apoi acea nouă majoritate parlamentară să-mi propună mie, ca președinte, un nou premier. Un proces destul de delicat și de complicat. Dar să sperăm că va reuși și că la un moment dat Victor Ponta nu va mai face parte din Guvern, nu de alta, dar el sau actualul Guvern este cel care a respins proiectele noastre legislative ca mărirea alocațiilor copiilor, interzicerea migrației parlamentare, anularea taxei radio-tv, reducerea prețului la gigacalorie.

- Care sunt principalele dumneavoastră obiective în cazul câștigării mandatului prezidențial?
- Din cele 100 de măsuri pe care eu le propun aproximativ 80 nu necesită un efort financiar din partea statului român, ba dimpotrivă, aduc mulți bani statului român. Celelalte 20 necesită investiții, dar nu foarte mari. Toate aceste 100 de măsuri trebuie puse în practică în primele 100 de zile ale mandatului meu. Dau câteva exemple: în luna decembrie a acestui an expiră contractul dintre OMV și statul român, eu propun anularea acestui contract pentru că OMV Austria anunță că a făcut un profit de 13 miliarde de euro în ultimii 10 ani de contract, ori acești 13 miliarde, dacă ar veni în România, ar fi fabulos, ar fi un potențial uriaș pentru creșterea pensiilor sau salariilor românilor. Un alt exemplu ar fi redeschiderea minelor din România și redeschiderea exploatărilor substanțelor minerale din subsol în folosul statului român. Noi am închis aceste exploatări, în timp ce alte țări nu au închis niciuna și au avut mari profituri de pe urma lor. Apoi ar trebui să anulăm toate exploatările de gaze de șist în favoarea unor companii străine și să încercăm să o facem noi, dar fără fracturare hidraulică și cu mijloace care să nu ducă la riscuri pentru mediu sau pentru populație. Același lucru în cazul aurului de la Roșia Montană. Statul român ar trebui să îl exploateze așa cum s-a făcut înainte de 1989. Toate aceste lucruri, la care aș adăuga confiscarea averilor ilicite, sunt în programul meu. Un alt capitol se referă la Codul fiscal, eu propun celebrul Cod fiscal în patru taxe care se aplică în alte țări. E un cod simplu care presupune plata a doar patru taxe, cu ajutorul căruia s-ar putea încasa mai mulți bani decât s-ar încasa astăzi, numai că sumele ar putea fi plătite într-o măsură mai mare de cetățenii mai bogați sau de către firmele prospere și oamenii mai săraci sau firmele mai mici ar plăti mai puțin decât plătesc astăzi. Noi propunem scăderea TVA de la 24 la 14%, fiindcă anul trecut statul român a încasat TVA ca și cum ar fi plătită la valoarea de 13,5%, adică pur și simplu jumătate din firme nu au plătit TVA, altele au eludat legea. Cota unică trebuie păstrată, dar redusă și ea la 14%, iar taxa de proprietate ar trebui să fie plătită diferențiat, adică cei bogați să plătească mult mai mult decât plătesc astăzi, iar cei săraci să plătească mult mai puțin. România și-ar reveni dacă am aplica acest Cod fiscal.

- Cu ce echipă de consilieri veți merge la Palatul Cotroceni?
- Eu mi-aș dori o echipă de consilieri străini, eu mi-aș dori chiar și un specialist străin în fruntea Guvernului. Dacă am ajuns ca în fotbal să ne gândim deja la arbitri străini, dacă au ajuns înaintașii noștri să se gândească la un rege din străinătate, e bine să ne gândim și noi foarte serios la acest lucru. Eu aș vrea chiar și în fruntea Direcției Vămilor să fie, de exemplu, un cetățean finlandez, fiindcă vama finlandeză este pe locul întâi la toate capitolele de pe planeta asta, apoi aș vrea în fruntea Fiscului să fie un cetățean german, fiindcă Fiscul din Germania este performant din toate punctele de vedere, sau aș vrea ca procurorul general al României să fie un procuror general din America, fiindcă americanii sunt cei mai buni la capitolul acesta, și desigur aș vrea ca procurorul general sau Avocatul Poporului sau șeful Poliției să fie aleși și ei prin vot direct așa cum se întâmplă în America. Un premier cu mare experiență și cu mare notorietate din străinătate, aș da doar câteva exemple, de la prințul Charles, desigur, dacă ar accepta o asemenea postură, până la Tony Blair sau la Condoleezza Rice. Poate unii dintre ei n-ar accepta, dar dacă alții ar accepta eu zic că ar trebui să-i aducem în fruntea Guvernului și automat multe uși s-ar deschide pentru România.

- Care credeți că vă sunt principalii contracandidați?
- Sunt cei care au structuri de partid mai consolidate și care au mult mai mulți bani, evident iliciți, dar sunt mai mulți bani pe care îi folosesc în campanie: Victor Ponta și Klaus Iohannis. E clar că Victor Ponta, dacă nu se schimbă lucrurile, va prinde finala, dar în ultima vreme PSD a pierdut finala. Asta va fi și de data asta. Sper că cel care va intra în finală cu el voi fi eu și nu Klaus Iohannis. Casele de pariuri îl arată pe el învingător pentru finală, dar cred că ceva mă va ajuta în lupta aceasta. Din 1974 încoace, de când România are funcția de președinte, acest post a fost câștigat în alegeri de către oameni care nu erau ei favoriți în sondaje. Și mai e ceva, eu am trăit în exil, în Italia, anii trecuți și acolo o celebră clarvăzătoare autohtonă cultivată de liderii politici ai Italiei, care credeau foarte tare în ea, interacționând cu mine, fără să mă cunoască, îmi spunea acum un an că peste un an voi intra într-o luptă în care îmi vor dispărea rând pe rând adversarii. Cert este că imediat după aceea m-am repatriat cu mai mult curaj și a dispărut Crin Antonescu. Nimeni cred că nu s-ar fi așteptat să dispară Crin Antonescu, avea în sondaje când 60%, când 80%, când câștiga din primul tur alegerile prezidențiale. Iată-l dispărut. Venind mai în zilele noastre, Cristian Diaconescu s-a retras într-un mod misterios, Viorel Cataramă nu mai spun, apoi Mihai-Răzvan Ungureanu, care nu cobora sub 20% în sondaje, nu a mai candidat. Noi, cei din popor, reprezentanții amărâților, ținem pumnii strânși să se retragă Victor Ponta sau Klaus Iohannis și să vedem exact cu cine vom juca finala.

- Ce scor sperați să obțineți la alegeri?
- Noi încercăm un demers în premieră în care identificăm ușor-ușor fiecare votant al nostru cu nume, cu prenume și cu adresă în primul rând în baza listelor de susținători din care am adunat deja 1,3 milioane de persoane, toate aceste persoane printr-un program de calculator pe care l-am cumpărat cu banii noștri fără să dăm șpagă, cum au făcut adversarii noștri în cazul Microsoft. Prin program identificăm destul de exact ce voturi primim pe fiecare secție de vot și așteptăm noaptea de 2 noiembrie în care sperăm ca aceste cifre să se potrivească, adică voturile pe care le obținem cu cei care susțin că ne votează. Vom alege, în cazul în care — Doamne ferește! — vom pierde aceste voturi, câteva secții de vot și vom intenta câte un proces privind fraudarea alegerilor și le vom chema la bară pe cele 50 de persone din secțiile de vot care susțin în liste că ne vor vota, îi vom întreba dacă ne-au votat și dacă ei vor susține și acolo cu mâna pe Biblie că ne-au votat deja organizatorii alegerilor vor avea o problemă dacă noi în secția respectivă vom lua doar două voturi în timp ce 50 de oameni susțin în justiție că ne-au votat. Sper ca justiția să ne dea dreptul să renumărăm buletinele de vot din aceste secții, iar acele alegeri să fie refăcute. Sperăm să nu se ajungă până acolo. Ne vom baza pe 1,8 milioane de oameni sau poate chiar 2 milioane oameni cu nume și prenume care susțin că ne vor vota, sper că vom obține undeva la peste 18%.

- Dacă nu veți ajunge totuși în turul doi, ce le veți recomanda susținătorilor dumneavoastră în ziua votului?
- Există și varianta să ieșim pe locul trei, oricum și locul trei este câștigător, fiindcă locul trei va putea obține postul de premier, după calculele noastre. Dacă domnul Iohannis iese pe locul trei și îmi dă voturi va trebuie să-l propun pentru funcția de premier, iar dacă Iohannis sau Ponta vor avea nevoie de voturile noastre în turul doi vor trebui să ne acorde funcția de premier. Dacă voi ajunge eu pe locul trei îmi voi dori ca ziarist ce voi rămâne să arbitrez acea finală, mai ales acum în lipsa lui Robert Turcescu, care era arbitrul tradițional, și dacă voi putea să o fac și cele două staff-uri vor fi de acord, voi încerca să-mi fac o opinie în timpul acelei dezbateri și la final să mă exprim că voi da voturile unuia sau altuia dintre candidați. Sau să rămân la opțiunea a treia, să mă abțin de la a vota în finală sau de la a da vreun vot din partea publicului meu către unul dintre cei doi finaliști. Mă voi consulta și cu publicul meu. Dacă unul dintre candidați se jură că va prelua din cele 100 de măsuri 60, iar celălalt se jură că va prelua 40, voi da voturile mele celui care promite că va copia din programul nostru pentru salvarea României cât mai multe deziderate.

- Este pregătită România să aibă o femeie președinte?
- Nu, este exclus. Din păcate, chiar femeile sunt cele care nu votează o femeie președinte. Bărbații poate că ar adera la un asemenea model, eu cred că oricum trebuie să dăm femeilor ce este al femeilor și trebuie să le aducem la putere. Până una-alta acest lucru se va putea face doar printr-o femeie premier. Pentru că premierul este numit. Acea femeie premier are șansa, dacă este foarte bună, să candideze la Președinție. În orice caz, femeile sunt mult mai corecte și mult mai puțin trădătoare decât bărbații, pușcăriile din România sunt mult mai pline de bărbați decât de femei, chiar la mine partidul este condus de o femeie și multe femei fac parte din conducere. Ce e foarte interesant e că femeile parlamentare din PP-DD nu ne-au trădat aproape deloc, în timp ce bărbații ne-au trădat în neștire. De aceea eu cred că femeile ar trebui să conducă România, dar deocamdată electoratul nu este de acord.

- Cum se implică familia dumneavoastră în campania electorală?
- Acum mulți vor s-o voteze pe fiica mea în locul meu după apariția ei la televiziune. Poate așa să am și eu mai multe șanse să câștig, mulțumită fetei mele. Sigur că familia are o poziție echilibrată. Ei ca și mine sunt mulțumiți de ambele posibilități și de faptul că s-ar putea să câștig și de faptul că s-ar putea să pierd. De fapt, fiica mea ar fi foarte fericită dacă aș pierde alegerile pentru că aș sta mai mult cu ea și am avea timp de vacanțe. Eu rămân câștigat în ambele variante, am demonstrat ce pot, dar cred că e bine să vină și ziariștii la putere, iar dacă ajung eu la putere, peste câțiva ani, românii vor învăța că trebuie să își ceară drepturile la fiecare alegeri și vor spune "Jos regimul Dan Diaconescu, jos PP-DD" că ne dă doar 2.000 de euro pe lună în loc să ne dea 2.200 sau 2.300. România trebuie să prindă acest curaj, să-și ceară aceste drepturi.

- Ce hobby-uri aveți?
- Hobby-ul meu este televiziunea, e pasiunea mea, e cea mai frumoasă meserie din lume și cea mai bine plătită, culmea, și te simți tot timpul ca și cum ai fi în vacanță dacă o faci cu plăcere. Visul acesta al meu pe care mi l-am împlinit în meseria mea aș vrea ca toți românii să și-l împlinească în domeniul lor sau dorințele lor mai mult sau mai puțin secrete aș vrea să și le urmărească, opiniile lor să le urmeze și mai devreme sau mai târziu sunt sigur că ele se vor împlini. Poate că românii care vă citesc și care poate că sunt dezamăgiți, disperați, nu mai au niciun fel de speranță, nu mai au deloc optimism, poate că se regăsesc în mine și le spun doar atât: acum ori niciodată, adică pe 2 noiembrie 2014, și încep să le fredonez refrenul unui mare hit care circulă în toate mediile: "Adio Traian Băsescu, vine Dan Diaconescu". AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top stiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.