Home » Interviuri » “Nu am în spate un partid căruia să îi fiu tributar”

“Nu am în spate un partid căruia să îi fiu tributar”

brinza_william2_1.jpg
Candidatul Partidului Ecologist Român la alegerile prezidențiale, William Brînză, este de părere că președintele țării trebuie să joace rolul independentului, să fie proactiv și interactiv, un om moral și un bun colaborator al Guvernului.

El a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că, dacă va câștiga fotoliul de la Cotroceni, va încerca să alcătuiască un Cabinet din specialiști. ''Consider că (...) un Guvern trebuie să fie format din specialiști din țară și din străinătate, oameni ancorați la problemele României, și îmi va fi cred cel mai ușor să fac acest lucru pentru că eu nu am în spate un partid puternic căruia să-i fiu tributar pentru a-i da funcții de miniștri sau de secretar de stat. (...) Nu vreau să fiu un președinte arbitru, pentru că un președinte arbitru asistă și penalizează, vreau să fiu un bun colaborator al Guvernului'', a spus William Brînză.

- Ce v-a determinat să intrați în cursa electorală prezidențială?
- Segmente întregi de populație le-am depistat ca fiind nereprezentate și aici vin pe trei mari segmente: românii din străinătate, familiile acestora rămase acasă - și aici vorbim de peste trei milioane de români din străinătate și de peste două milioane de familii care au rămas acasă. Pe de altă parte, fiind cadru universitar, am stat de vorbă cu tinerii și îi întrebam ce aspirații au ei, ce vor ei să facă și, cu tristețe, trebuie să spun că foarte mulți dintre ei spuneau că trebuie să plece în străinătate pentru că în România nu pot găsi un loc de muncă și am discutat cu ei și împreună am găsit soluții pentru o Românie durabilă, mai exact, pentru o Românie în viitor. Sper că pentru acești tineri m-am făcut înțeles și practic și ei au spus: ''Am vrea un președinte aproape de vârsta noastră, care să ne înțeleagă''. Și mai este vorba de un alt segment, destul de important - românii care vor umanitate, românii care vor ecologie, atunci când spui umanitate spui ecologie. Este un segment pe care președintele William Brînză trebuie să-l facă să conștientizeze pericolele care pot apărea prin ignoranța unora și prin nepăsarea acelorași sau altora, care consideră că în România resursele sunt inepuizabile, că resursele trebuie consumate astăzi sau resursele nu trebuie protejate în niciun fel. William Brînză vine cu un mesaj clar, ca unul de-al lor, pentru cei care apreciază mediul și orice măsură ecologică pentru a menține România pe un standard firesc, european.

- Ce vă recomandă pentru funcția supremă în stat?
- Am 42 de ani, sunt tânăr, am curaj, nu am sărit trepte în viață nici din punct de vedere profesional, nici din punct de vedere politic. Am plecat de jos, dintr-o familie de oameni săraci, a trebuit să muncesc în străinătate și mi-am clădit propria viața terminând o facultate, având astăzi profesia de avocat în Baroul București. Din punct de vedere politic am fost parlamentar două mandate, am fost președinte de comisie parlamentară, am lucrat împreună cu colegii mei în comisii foarte importante: Comisia pentru afaceri europene și Comisia NATO. Am absolvit un master în administrație la Paris și studii de securitate în America, la Harvard. Cred că sunt calități și o pregătire suficiente pentru ca un om să își asume această funcție în stat.

- Care este principalul rol al șefului statului?
- Președintele statului trebuie să fie proactiv și interactiv, dar în primul rând trebuie să fie un om moral, un om constituțional și un bun colaborator al Guvernului. Președintele trebuie să repare punțile de legătură între Instituția prezidențială și Guvern, între Instituția prezidențială și Parlament și între Instituția prezidențială și toate instituțiile statului care sunt factori de decizie. Nu vreau să fiu un președinte arbitru, pentru că un președinte arbitru asistă și penalizează, vreau să fiu un bun colaborator al Guvernului, toate inițiativele nu le poți lua decât numai stând la masă cu Guvernul. Președintele vine cu o viziune a lui, iar soluțiile pentru această viziune le va găsi numai împreună cu Guvernul, el e cel care trebuie să vină cu banii.

- Ce vă propuneți în materie de politică externă?
- Întotdeauna am fost un om al negocierii sau, dacă ne amintim de un vechi dicton care spune “dacă nu vrei război atunci ai grijă de pace”, William Brînză își propune să aibă grijă de pace și își propune să facă acest lucru păstrând parteneriatele cu UE, cu NATO, ba mai mult de atât, întărind aceste parteneriate. România are un rol favorabil, poate mai mult ca oricare altă țară membră UE. Vorbeam de acei trei milioane de români din străinătate, prin acești oameni care se află astăzi în străinătate și pe care îi vreau cât mai repede înapoi pentru că foarte mulți sunt specialiști și avem nevoie de ei în țară, prin aceștia România își poate câștiga simpatia în străinătate. Avem specialiști care muncesc în străinătate, dar ei contribuie, prin taxele pe care le plătesc, la PIB-ul fiecărei țări. Cu partenerii tradiționali trebuie întărite foarte mult relațiile. La ora actuală războaiele unei țări membre NATO nu mai sunt războaie personale. Când vorbim de războaiele Americii sunt și războaiele României, când vorbim de starea României - și aici mă refer la partea cu Ucraina-, starea inconfortabilă în care s-ar putea găsi cetățenii României, aceasta o vor avea și țările partenere din NATO, pentru că nu mai avem conflicte personale, avem conflicte de unitate, de club, să-i spunem așa, de club NATO și cu cât îți întărești poziția mai bine cu atât vocea ta în acest club elitist este mult mai bine auzită și mai apreciată.

- Dacă veți câștiga alegerile veți urmări desemnarea unui nou prim-ministru?
- Eu am anunțat de la lansarea candidaturii tandemul meu cu premier Mircea Coșea. Mai mult, consider că pentru o perioadă de cinci ani un Guvern trebuie să fie format din specialiști din țară și din străinătate, oameni ancorați la problemele României, și îmi va fi cred cel mai ușor să fac acest lucru pentru că eu nu am în spate un partid puternic căruia să-i fiu tributar pentru a-i da funcții de miniștri sau de secretar de stat. Cred că președintele trebuie să joace rolul independentului și așa trebuie să fie. După alegeri el se departajează de partidul care l-a propus în frunte. Partea bună a mea este că partidul meu este format din oameni care militează pentru adevăr, pentru ecologie și oameni morali în fața cetățenilor. Acești oameni îl pot duce pe William Brînză să preia postul de președinte, dar eu nu le sunt tributar. Cred că un Guvern de specialiști poate să scoată România din situația actuală.

- Va trebui să convingeți majoritatea parlamentară să susțină un nou Guvern, să-l susțină pe Mircea Coșea.
- Sigur că nu este un demers ușor, dar mă bazez pe majoritatea parlamentară care poate fi conștientă de pericolele care pot apărea în România. A pune pe criterii politice oameni în Guvern este încă un pas spre neîncrederea cetățenilor, vedem foarte bine câți miniștri și foști miniștri sunt la ora actuală anchetați, vedem câți parlamentari sunt anchetați sau sunt undeva, acolo, în câte un dosar penal, iar mai curând sau mai târziu vor intra sub lupa instituțiilor statului. Suntem încă sub lupa MCV, care spune că în România este în continuare un grad de corupție avansat. Cred că un Guvern format din oameni morali, din oameni constituționali și specialiști în domeniu poate ridica țara.

- Cu ce echipă de consilieri veți merge la Palatul Cotroceni?
- Voi veni numai cu acea echipă care are expertiză în domeniu. Nu poți să vii cu un consilier luat pe criterii politice. Consilierul prezidențial nu este o sinecură, este acel om care stă în permanență lângă președinte și acel om care îl ajută să ia o hotărâre rapidă când este vorba de o criză, iar (...) crizele nu cred că ne vor ocoli. Voi merge numai cu profesioniști care vin din sistemul de care voi avea nevoie, dacă o să am nevoie de consilier pe apărare, va fi omul care a lucrat pe apărare, dacă vorbesc de consilier pe diaspora, va fi unul care a trăit ca ei și a luat-o de la zero. Am niște nume, dar nu vi le dau pentru că nu am consimțământul lor.

- Care credeți că sunt principalii dvs. contracandidați?
- Din punctul de vedere al bugetului lor îi am pe cei doi titani, așa cum îi prezintă presa ridiculizându-i, vorbesc de Victor Ponta și de Klaus Iohannis. Dacă mă uit la CV-urile lor, dar și la realizările pe care le-au avut cei doi, nu văd de ce mi-ar fi adversari. Când mă uit în schimb la bugetele pe care le au și la partidele pe care le au, într-adevăr cei doi îmi pot fi adversari, dar într-o luptă nedreaptă sau într-un câștig la masa verde. Eu i-am provocat să vină să avem o dezbatere unu la unu și atunci vom vedea cine are argumente și cine nu are. Eu sigur am.

- Ce scor sperați să obțineți în alegeri?
- Orice candidat își dorește un scor cât mai mare. Nu pot spune acum cât voi obține, sondajele nu mă dau cu un scor promițător, dar sunt încă la începutul campaniei. Nu mi-am fixat o țintă, mi-am fixat ținta să intru în turul doi, dar în schimb mi-am fixat un număr impresionant de voturi, care, chiar dacă nu mă va duce în fotoliul prezidențial, mă va ajuta să prezint Europei anumite teme. Vorbim de principalele teme ecologiste, gazele de șist, Roșia Montană și trebuie să ne amintim de acei oameni care au ieșit în stradă anul trecut. Au avut grijă unii politicieni să-i ridiculizeze, să spună că au ieșit în stradă 10.000 de oameni, că nu e mare lucru. Prin voturile pe care le voi avea în spate, care sper să fie de ordinul milioanelor, voi putea prezenta împreună cu Partidul Ecologist celor care spun că trebuie să avem gaze de șist fără nicio măsură de precauție pe acești oameni care s-au exprimat prin vot și care nu vor aceste obiective. Prin votul lor vor da credibilitate a ceea ce ei își doresc, iar eu sunt în asentimentul lor.

- Dacă nu veți ajunge în turul doi, ce le veți recomanda susținătorilor dumneavoastră în ziua votului?
- Dați-mi voie să nu vreau să cred că nu voi ajunge în turul doi. Mă bazez pe o stare care vine din ce în ce mai abundent în ultima perioadă, o stare de admirație care încă sper să se concretizeze în voturi față de ceea ce face William Brînză, față de ceea ce face Partidul Ecologist. Văd că din ce în ce mai mulți oameni sunt conștienți de ceea ce înseamnă siguranța apei de mâine, siguranța aerului și hranei de mâine și probabil că numai la mine va fi problema dacă voi lua un scor mic. Asta înseamnă că nu am fost capabil să explic acelui segment important din populație ce pot eu face. Sunt sigur că voi intra în turul doi.

- Este pregătită România să aibă o femeie președinte?
- Depinde de femeie. Cred că România este pregătită, suntem o nație inteligentă, suntem o țară care traversează aproape 25 de ani de democrație și cred că din punct de vedere al opțiunii candidat femeie România a depășit această stare de misoginism de mult. Problema e ce femeie. Care este profilul femeii.

- Avem două femei candidat în acest moment.
- Le urez sănătate, le urez mult noroc și chiar le urez să se bată pentru a promova rolul femeii în politica românească la cel mai înalt nivel. Eu mi-aș fi dorit mai mulți candidați femeie pentru că este firesc, am trăit în Europa, am trăit în Statele Unite ale Americii și rolul femeii este foarte bine conturat în politică. Cele două compatrioate ale noastre pe care le apreciez pentru curajul lor, dacă vor câștiga sau nu, au datoria să se bată să exprime în modul cel mai clar rolul femeii în politică. Parisul are primar femeie, Madridul are primar femeie, Argentina are președinte femeie, deci dacă se poate în țări civilizate, de ce nu se poate și în România?

- Cum se implică familia dumneavoastră în campania electorală?
- Destul de activ. Fetița mea la 12 ani convinge fiecare coleg pentru ca, la rândul lor, colegii să-și convingă părinții să mă voteze. Sigur că familia are un rol însemnat, vine aproape de mine, trăiește și ea emoțiile mele. A fi președintele României este un act de responsabilitate, este actul în care tu și familia ta vii în slujba cetățeanului, nu vii nici să te îmbogățești, nici să capeți o aură de zeu, tu practic vii în slujba cetățeanului și sper să fie o conștientizare pentru toate familiile contracandidaților mei care vin practic sclavii cetățeanului pentru un mandat de cinci ani. Dacă tu crezi că nu îți ajunge faptul că rămâi în istorie ca președinte, ca președinte bun, care a ridicat nivelul acelei țări, iar familia ta intră în istorie prin tine și prin ceea ce face ea, mai bine nu te prezinți. Dacă ai alte gânduri mai bine mergi, fă-ți o afacere, accelerează în profesia pe care ai făcut-o, încearcă să câștigi mai mult, încearcă să maximizezi totul acolo, dar nu veni pentru a fi președintele României, este altă responsabilitate.

- Ce hobby-uri aveți?
- Eu am fost sportiv toată viața, mi-am eliminat adversarii în ring și am rămas fan al acestui principiu ca adversarul să-l elimini prin luptă dreaptă cu fair-play și onestitate. Sportul este o pasiune a mea, am făcut motocros la un nivel înalt, am făcut tir la un nivel înalt, iar acum, mai la bătrânețe, am menținut o pasiune pe care o practic în continuare - sunt pilot de elicopter. Atunci când am timp, este o pasiune mai veche a mea, joc golf. Alte pasiuni cetățenești - îmi place să joc table, să joc șah. Cititul nu mai este o pasiune, este o necesitate, ca și avocat trebuie să te upgradezi în permanență, sistemul legislativ este destul de schimbător. Avocatul este precum medicul sau chiar mai abitir, el trebuie să fie la punct în fiecare zi cu legislația. AGERPRESPentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top stiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.