Home » Editoriale

Editoriale

CAUTA ÎN Editoriale

Cuvânt cheie

Zona de interes

PD-L din lacrimă

02/12/2008 16:09, Pavel Lucescu, Cotidianul

Aşa-zisele erori de estimare de la exit poll-uri sunt doar proba finală a faptului că PD-L a fost lucrat de forţele răului. Paranoia revine, iată, din nou, pe cai mari.

Dansul dement al procentelor

02/12/2008 16:07, Victor Ciutacu, Jurnalul National

Pentru a patra oară în ultimii doi ani, anunţarea rezultatelor diverselor scrutinuri care trec peste noi mă prinde în studioul de la "Sinteza zilei”. E greu să-ţi cristalizezi din live o opinie coerentă asupra a ceea ce se-ntâmplă într-o ţară care la fiecare vot parcă-i cuprinsă de amoc. Deşi – dat fiind că Traian Băsescu nu a participat direct - n-am pasiuni politice extreme, parcă niciodata nu m-am resimţit, fizic si psihic, în asemenea hal. Pentru că, după 2004, acestea un fost alegerile care s-au jucat cel mai tare. Şi care, la ora la care scriu, încă se joacă.

Răsturnarea răsturnării - şi alte comentarii la botul calului

02/12/2008 16:06, Sorin Ioniţă, Evenimentul Zilei

Nu trăiesc cu speranţa că noul mecanism de vot schimbă radical calitatea clasei politice din România şi că de mâine vor curge laptele şi mierea democraţiei prin parlament.

Sa va zic in ce combinatie n-o sa avem autostrazi

02/12/2008 16:06, Cornel Ivanciuc, Gardianul

Presedintele opina prin vara ca, în cazul în care nici unul dintre partide nu va obtine 51 de procente din voturi la alegerile parlamentare, se gandeste la o guvernare puternica minoritara, prin redistribuirea voturilor, pana la atingerea plafonului de 40 la suta.
In eventualitatea ca aceasta sansa i-ar reveni PD-L, probabilitatea ca un guvern minoritar democrat-liberal sa isi dedice eforturile lucrarilor de infrastructura rutiera este neglijabila.

Un dezastru acceptabil: guvern PNL-PDL

02/12/2008 16:05, Mircea Marian, Evenimentul Zilei

Dintre toate combinaţiile care se negociază în aceste zile, cea mai puţin toxică mi se pare cea dintre PDL şi PNL. Bineînţeles, şi această variantă este departe de a fi perfectă. Vom spune adio luptei împotriva corupţiei. Monica Macovei va fi uitată la Skopjie, să-i sfătuiască pe politicienii din Macedonia cum să se ferească de şpăgi. Din discursurile şefului statului vor dispărea referirile la „băieţii deştepţi din energie“.

PSD s-a dat în montagne-russe

02/12/2008 16:04, Marian Sultanoiu, Gandul

Kiseleff-ul a trecut, timp de două zile şi două nopţi, de la agonie la extaz şi invers. Urcat în balon de un exit-poll defect, luat în balon de guru Iliescu exact când delirul era mai mare, prăbuşit la numărătoare incompletă pe locul doi, resuscitat de guru Iliescu în creierii dimineţii şi readus în top de numărătoarea finală a voturilor, partidul lui Geoană s-a dat vreo 48 de ore într-un montagne-russe isteroid.

Alegerile au trecut. Ce urmează?

02/12/2008 16:03, Adrian Severin, Jurnalul National

Alegerile parlamentare din România au adus o veste bună şi una rea. Vestea bună constă în excluderea din rândul actorilor politici relevanţi a formaţiunilor de extremă dreaptă; atât acelea care se ridicaseră pe ruinele stângii extreme ca pe ultima ei baricadă, cât şi cele irupte din justiţiarismul nihilist alimentat de frustrările tranziţiei. Naţional-populismul postcomunist pare a fi intrat în moarte clinică.
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.