Home » Carte » "Statul sunt eu": O istorie analitică a crizei politice din iulie-august 2012"

"Statul sunt eu": O istorie analitică a crizei politice din iulie-august 2012"

statul_sunt_eu.jpg
Institutul Social Democrat Ovidiu Şincai a lansat pe 9 mai, la Biblioteca Naţională a României, volumul "Statul sunt eu: O istorie analitică a crizei politice din iulie-august 2012", perioadă care a culminat cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Autorii Alexandru Radu şi Daniel Buti îşi propun astfel să treacă dincolo de impactul mediatic al tezei loviturii de stat şi să vadă în ce măsură aceasta a avut acoperire în realitatea evenimentelor politice din vara românească a anului 2012, având astfel ocazia sa analizeze, cu mijloacele politologului, premisele, derularea, dar şi consecinţele crizei politice din iulie-august 2012, precum şi rolul actorilor implicaţi, fie interni sau externi. Scopul celor doi scriitori este astfel de a contribui la raţionalizarea fenomenului politic românesc.

Jurnalistul Luca Niculescu, moderator al manifestării, a subliniat că, în ciuda faptului că mulţi dintre cititori s-ar putea gândi la o apropiere între acţiunile preşedintelui României şi statul român, cei doi autori se referă de fapt la o tendinţă generală pe care o au politicienii români de a-şi personaliza instituţiile, de a-şi pune o amprentă asupra acestor instituţii. "Şi de fapt asta reiese din cele peste 200 de pagini ale cărţii şi din anexe. Ceea ce s-a întâmplat în vara anului 2012 a fost un puci, o lovitură de stat parlamentară sau o acţiune legitimă? Sunt multe referinţe istorice, politice, geografice", a arătat Luca Niculescu. Potrivit acestuia, volumul lansat joi se citeşte foarte repede, uşor, fiind scris bine şi conţinând multă analiză şi puţină opinie. "Ca orice carte bună stârneşte şi alte întrebări, teme de dezbatere", a adăugat acesta.

Prezent la manifestare, premierul Victor Ponta a apreciat că volumul lansat de ISD reprezintă o relatare extrem de autentică, de rece, de obiectivă a unor fapte pe care le-a trăit în mod direct. "Văd că dintre 'inculpaţi' numai eu stau în boxa acuzaţilor, ceilalţi au dat bir cu fugiţii'", a spus în glumă premierul, care a mărturisit că a citit deja cartea de Sărbătorile Pascale. "Mi s-a întâmplat de câteva ori, în timp ce citeam, să mă gândesc că aş fi avut ceva de adăugat, că mai ştiam ceva în plus faţă de ceea ce s-a scris, lucruri de detaliu care ar putea fi interesante pentru media, dar care pentru carte n-ar fi fost interesante", a spus Victor Ponta.

Şeful Executivului a adăugat că "n-a trecut graniţa" pentru a discuta despre carte cu preşedintele Traian Băsescu. "Ce aş vrea sa spun despre carte - din punct de vedere ştiinţitic, politic, raţional, evident şi aşa am înţeles ce au scris autorii, este că n-a fost vorba de nicio lovitură de stat, doar că politica şi exprimarea retorică n-are de a face întotdeauna cu ştiinţa sau cu logica. Dar, din punct de vedere politic, conform exemplelor enunţate în carte, evident că a fost vorba de o criză politică ce a avut ca efect suspendarea preşedintelui, cauzele au fost mult mai vechi. Când se acumulează o cantitate foarte mare de energie e foarte greu să eviţi explozia. Anul 2012 a fost un an special istoric pentru că este anul în care cred că s-a încheiat tranziţia politică a societăţii româneşti de după 1989, tocmai prin înfrângerea ultimului reprezentant al ideii că statul se personalizează într-un singur om. Cred că, începând cu 2012, nu va mai fi considerat un eveniment extraordinar nici schimbarea preşedintelui, nici schimbarea primului-ministru", a subliniat copreşedintele USL.

În opinia acestuia, începând din 2012 nu va mai exista în România o personalitate de genul "statul sunt eu". "Evident, că după 1989 politica a fost mult timp împărţită în cei care sunt cu Ion Iliescu şi cei care sunt contra lui Ion Iliescu, s-a considerat că pierderea alegerilor de Adrian Năstase e un eveniment cu totul şi cu totul extraordinar, suspendarea, schimbarea din funcţie a preşedintelui. Cred că, după 2012, toate bolile tranziţiei de la un stat totalitar la o societate democratică şi-au epuizat formele şi după 2012 nu vom mai avea o altă situaţie in care statul să se personalizeze într-un preşedinte, într-un prim-ministru", a subliniat premierul, adăugând că după această perioadă se poate vorbi despre consensualism.

Europarlamentarul democrat Cristian Preda a caracterizat perioada despre care vorbesc autorii cărţii "Statul sunt eu" ca fiind caracterizată de o criză de regim dintre cele mai severe. "Asta a căpătat şi o dimensiune europeană şi, din păcate, criza nu s-a terminat, am văzut că se discută despre o problemă care a apărut chiar în miezul crizei - numirea procurorilor - ceea ce ne arată că în România crizele se rezolvă foarte greu, durează luni de zile", a subliniat Cristian Preda.

În opinia acestuia, se poate vorbi despre coabitare, în care în mod evident "factorul determinant este primul-ministru", dar pentru că guvernul condus de acesta are un sprijin de 70 la sută în Parlament. "Preşedintele n-a avut majoritate de acest tip. (...) Factorul determinant este tocmai faptul că Guvernul beneficiază de majoritate de 70 la sută. Pericolul este mai degrabă în acea zonă decât în zona preşedintelui", a spus Preda. Eurodeputatul PDL a dorit să facă şi o mărturisire a unei experienţe personale, trăite dramatic, care nu este cuprinsă în carte, şi anume a faptului că anul trecut a constatat, după o confruntare cu cetăţenii în stradă, cât de mare poate fi ura faţă de actorii politici, fără ca aceştia să poată controla efectele.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a evidenţiat inutilitatea instituţiei parlamentare la momentul declanşării crizei politice din 2012, în timp ce Guvernul era o "anexă a instituţiei prezidenţiale" "Iar oamenii nu s-au simţit reprezentaţi", a adăugat el. Valeriu Zgonea a apreciat că volumul prezintă un eveniment despre care consideră că "este un canal de refulare a societăţii româneşti extraordinar", care s-a dezbătut şi petrecut doar în Parlamentul României. "Rezultatul - un consens şi o predictibilitate pe care, înainte, actorii care erau principali, nu-l doreau şi nu-l vedeau. Astăzi actorii au adus capacitatea de a dialoga cu alte instituţii. 2012 a însemnat o maturizare a societăţii", a mai spus Zgonea.

Analistul politic Emil Hurezeanu a arătat că o întrebare la care autorii volumului lansat joi n-au răspuns este de ce la referendumul de suspendare a preşedintelui nu toţi românii au vrut acest lucru, dar şi de ce Comisia Europeană l-a apărat pe Traian Băsescu. "Nu se vorbeşte în carte nici despre fundalul acelei crize, o criză economică în care nimeni n-a avut soluţie, în care preşedintele a optat pentru soluţii extreme", a adăugat Hurezeanu.

Fostul preşedinte Ion Iliescu consideră cartea ca fiind un studiu de caz interesant, apreciind totodată demersul autorilor ca fiind benefic - să se aplece asupra unor momente de istorie care adună deja fapte, trăiri. "2012 cred că este un moment care a oferit o analiză interesantă din acest punct de vedere. A fost un moment de criză politică, suprapus peste o criză economică. Nu întâmplător preşedintele Băsescu a apelat la USL, la Victor Ponta, pentru a forma un Guvern, după căderi succesive ale guvernelor Boc şi apoi Ungureanu. Şi era o încercare de a antrena în mersul acesta al guvernării forţele politice aflate până atunci în opoziţie. Nenorocirea e că preşedintele Băsescu are anumite trăsături de caracter şi n-a ştiut să-şi respecte atribuţiile sale constituţionale", a spus Ion Iliescu, adăugând că şeful statului a manifestat de-a lungul mandatului său tendinţe de a se substitui Guvernului, aşa cum sugerează titlul cărţii.

Potrivit lui Iliescu, un preşedinte care îşi respectă atribuţiile constituţionale trebuie să-şi respecte statutul său. "Din acest punct de vedere, dl. Băsescu a greşit, de aici şi acţiunea de suspendare din 2012. Faptul că el a fost obligat să apeleze la Opoziţie pentru formarea Guvernului a arătat situaţia dificilă în care se afla guvernarea ţării să că era într-o veritabilă criză politică, dar asta presupunea şi concluziile cuvenite în privinţa raporturilor dintre instituţii", a arătat Ion Iliescu.

Evocând vara anului 2012, preşedintele de onoare al PSD a criticat statistica oficială care a dus în final la invalidarea referendumului de suspendare a şefului statului, calificând cifra raportată "ca fiind o aberaţie" - ceea ce a deformat realitatea politică şi a votului.

Ion Iliescu mai consideră ca fiind de neînţeles intervenţia procuraturii. "Intervenţia procuraturii a fost o mare eroare şi un comportament de neexplicat - acele grupuri de controlori prin sate, prin judeţe, prin case, să cerceteze. Ce să cerceteze? A fost o aberaţie care a accentuat starea de spirit necesară. (...) Până la urmă, starea conflictuală s-a rezolvat prin alegerile parlamentare din decembrie care au realizat un nou echilibru în momentul de faţă", a argumentat liderul social-democrat.

Fostul preşedinte şi-a exprimat totodată rezerve faţă de două aspecte care n-au fost spuse în carte. El a subliniat că a existat un dialog permanent între partidele politice cu ideologii diferite în anii care au urmat căderii regimului comunist şi a arătat totodată că ceea ce s-a întâmplat în vara anului trecut nu poate fi asemuit cu evenimentele din decembrie 1989. "Cred că, în aceşti 23 de ani, am trecut prin momente de încordare politică. Totuşi, în ciuda stărilor conflictuale fireşti de ordin politic, de confruntări electorale, am realizat un dialog şi o strategie de pregătire a României pentru integrarea europeană cu participarea reprezentanţilor tuturor partidelor care a demonstrat ca, în ciuda poziţiilor diferite ideologice, găsim calea dialogului. De asemenea, nu cred, dincolo de importanţa evenimentelor, că aşa-zisa lovitură de stat poate fi pusă pe acelaşi plan cu Revoluţia din decembrie 89, totuşi să păstrăm proporţiile. În decembrie a avut loc o răsturnare de sistem, a fost un proces profund de transformări din societatea românească. Un conflict politic nu poate fi asemănat cu un eveniment istoric", a subliniat Ion Iliescu.

Alexandru Radu i-a invitat pe viitorii cititori să nu ocolească volumul, în timp ce Daniel Buti a dorit să precizeze că această carte nu este nici despre Traian Băsescu, nici despre Victor Ponta sau despre Crin Antonescu. "Cartea noastră este despre sistemul politic românesc, respectiv despre acele elemente care îi dau consistenţă şi care asigură colaborarea dintre instituţii", a subliniat Daniel Buti. AGERPRES
Pentru a fi in permanenţă la curent cu ştirile şi noutăţile din politică,

abonează-te gratuit la newsletter-ul Machiavelli !
Mass media

Alina Gorghiu ar putea deveni șefă la Camera Deputaților

24/06/2016 08:51, Evenimentul Zilei

Liberalii pregătesc izolarea PSD în toamnă, primul pas fiind o alianță sau chiar o fuziune în această vară cu UNPR, partenerul tradițional al PSD. Printre „victimele” acestui scenariu se numără nume grele precum Gabriel Oprea. PNL e dispus să dea UNPR-ului 18-20 de locuri în viitorul Parlament. La schimb, UNPR ar urma să voteze cu PNL în Parlament și să-i sprijine pe liberali în administrația publică locală. O decizie finală este aşteptată până la sfârşitul lunii.

Ce are şi ce nu are voie să facă Guvernul vara aceasta

24/06/2016 08:43, Adevărul

Aleşii din Parlament au adoptat proiectul de lege de abilitareabilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timp de vară, însă l-au modificat de aşa natură încât în timpul vacanţei lor să nu aibă posibile „surprize“ venite pe domenii precum Justiţia. Proiectul iniţiat de echipa Cioloş prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională.
Top editoriale

Conflictul Iohannis – MRU sau Sindromul Paltonului de la Paris

24/06/2016 08:50, Ion Cristoiu, Evenimentul Zilei

Din cîte s-a observat, de un timp în presă apar informaţii referitoare la conflictul dintre Klaus Iohannis şi MRU. Cel despre faptul că Klaus Iohannis i-a cerut lui MRU demisia au fost publicate pînă acum fără a fi dezminţite de vreuna dintre cele două părţi. Conflictul dintre cei doi a izbucnit sub semnul a ceea ce am putea numi Sindromul paltonului la Klaus Iohannis. Din cîte ne amintim, cu un an în urmă, pe aeroportul din Paris, Klaus Iohannis a făcut o criză de nervi, pentru că aghiotantul nu i-a ţinut paltonul.

Dragnea s-a speriat de Steriu

24/06/2016 08:37, Marian Sultănoiu, Gândul

Mi se pare „beton” formularea lui Dragnea, vizavi de licitaţia granzilor pentru „balamaua” UNPR: „Eu n-am retras propunerea pe care i-am făcut-o, în urmă cu două luni, preşedintelui UNPR, Valeriu Steriu, cu privire la o eventuală fuziune PSD-UNPR. Sigur că a apărut o oarecare neîncredere, în special în teritoriu, din cauza acestor discuţii pe care le-a purtat UNPR cu PNL. Dar eu nu vreau să intru la licitaţie cu PNL pentru UNPR. Nu mi se pare corect, nu mi se pare onorant pentru noi ca partid”.
Top comentarii

Când o să vină Roexit-ul, voi unde o să fiți?

24/06/2016 08:59, Cătălin Striblea, Adevărul

Am un profund sentiment că dacă noi am vota în locul englezilor în zilele următoare rezultatul ar fi unul dezastruos pentru România. Cred că sentimentul anti-european este aici mult mai profund și faptul că suntem încă în Uniune este datorat unor mecanisme imperfecte, dar încă funcționale, la nivelul deciziei politice și mai ales unor racorduri instituționale care funcționează ca o coardă de siguranță pentru România. Și, posibil, faptului că jumătate de Românie muncitoare este afară.

Să nu uităm: legea alegerilor locale trebuie schimbată

16/06/2016 08:28, Mircea Kivu, România Liberă

A mai trecut un rând de alegeri. Ne-am înfuriat că legea electorală e prost făcută. Deja ne gândim la alegerile din toamnă, uitând de ce ne-am înfuriat acum câteva zile. Chiar, de ce ne-am înfuriat? Cel mai tare ne-am înfuriat pentru că legea prevede să ne alegem primarii într-un singur tur. Asta a favorizat primarii aflaţi deja în funcţie, căci voturile celor nemulţumiţi s-au împărţit, de regulă, între mai mulţi contracandidaţi. În aceste condiţii, legitimitatea primarilor aleşi este slăbită.
Top interviuri

“Oamenii au înțeles că începerea urmăririi penale în plină campanie electorală nu este o coincidență”

30/05/2016 10:41, Agerpres

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susține, într-un interviu acordat Agerpres, că în formula electorală actuală e puțin probabil ca după alegerile din 5 iunie să fie majorități alcătuite dintr-un singur partid și vor trebui să se realizeze coaliții locale.

Valeriu Steriu: “UNPR are o strategie de alianțe pentru fiecare scenariu în funcție de rezultatele de pe 5 iunie”

19/05/2016 14:20

Data alegerilor locale, 5 iunie, va fi determinantă pentru UNPR în identificarea variantei celei mai bune pentru a porni în optimizarea rezultatelor obținute, a declarat președintele Uniunii, Valeriu Steriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Top ştiri

Liviu Dragnea: “Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Oferta pentru UNPR rămâne valabilă - fuziune prin absorbţie, a declarat joi, la Târgovişte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Octavian Bumbu: “S-a discutat între colegii de la UNPR că o alianţă cu PNL ar avea inclusiv gir de la Cotroceni”

01/07/2016 09:53, Agerpres

Senatorul PSD Octavian Bumbu a declarat că între foştii săi colegi de la UNPR s-a discutat că o alianţă dintre acest partid şi PNL ar fi avut girul Cotrocenilor, iar el a transmis acest lucru la PSD, adăugând că nu are, însă, nicio dovadă în acest sens.